Почти всички държави от Европейския съюз са готови с националните

...
Почти всички държави от Европейския съюз са готови с националните
Коментари Харесай

ЕС се подготвя за мрежите от пето поколение

Почти всички страни от Европейския съюз са подготвени с националните оценки на риска, свързани с въвеждането на 5G мрежите, оповестиха през днешния ден от Еврокомисията. До октомври ще бъде приключена и оценката на риска в целия Евросъюз. Брюксел е определил 2020-та като целева дата за комерсиално въвеждане на 5G във всички страни членки, а 2025 година - за необятното разрастване в градовете и по протежението на главните транспортни направления. Вижте повече детайлности от Десислава Апостолова.


В бъдеще мрежите от пето потомство ще станат основна цифрова инфраструктура, която ще свързва милиарди предмети и системи, в това число във значими браншове като енергетиката, превоза, банковото дело и опазването на здравето.

Те ще свързват системи, пренасящи сензитивна информация и системи за сигурност. Затова Еврокомисията изиска от страните членки до 30 юни тази година да изготвят националните си оценки на риска, свързани с въвеждането на мрежите от пето потомство.
Джулиан Кинг - еврокомисар, отговарящ за Съюза на сигурност: Всички страни от Европейски Съюз осъзнават какъв брой е значимо да създадем нашата основна цифрова инфраструктура сигурна, с цел да я предпазим от хакерски атаки, шпионаж, враждебни намеси и потребление на технологиите за геополитически цели.
Отговорността за разгръщането на 5G е на държавите-членки, само че в това време всяка хакерска атака против бъдещите мрежи в обособена страна би засегнала целия Съюз. Затова Брюксел подхваща ограничения и на национално, и на европейско равнище.

Предвижда се през 2025 година приходите от 5G в международен мащаб да доближат 225 милиарда евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР