Почти всеки втори търговец очаква цените да продължат да нарастват

...
Почти всеки втори търговец очаква цените да продължат да нарастват
Коментари Харесай

Всеки втори търговец ще вдига цените

Почти всеки втори търговец чака цените да продължат да нарастват през идващите месеци. Това демонстрира анкета на Националния статистически институт измежду мениджърите на компании, която демонстрира какъв е бизнес климатът в страната.

Най-големи са инфлационните упования в строителството. В този бранш от стопанската система 52,2% от мениджърите чакат повишаване на продажните цени през идващите три месеца. В търговията на дребно 46,4% от шефовете на компании предвиждат повишение на цените през идващите месеци. В индустрията 29,7% от мениджърите плануват повдигане на цените, а в услугите – 22,2%. Въпреки упованията за повишаване на цените обаче, търговците считат, че оборотите им ще набъбнат, което ще се отрази добре на компаниите. Но в бранша на услугите са песимистично настроени във връзка с търсенето от страна на клиентите.

Общото сред мениджърите от всички браншове на стопанската система е, че най-големият проблем пред бизнеса е несигурната икономическа среда. В индустрията вторият най-значим проблем е дефицитът на работна ръка, в строителството проблеми са цените на материалите и дефицитът на хора. В търговията на дребно най-големите проблеми след несигурната икономическа среда са конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене, а в услугите това са конкуренцията и дефицитът на работна ръка.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР