Почти всеки трети българин живее на прага на бедността, показва

...
Почти всеки трети българин живее на прага на бедността, показва
Коментари Харесай

Когато борбата за живот струва повече от пенсията

Почти всеки трети българин живее на прага на бедността , демонстрира разбор на Евростат. Страната ни заема първото място в Европа по брой на живеещи в тежки материални ограничения хора на глава от популацията. В сериозен риск от беднотия живее близо 30% от популацията у нас. Или към 2 милиона души, което е близо пет пъти повече от междинния % за Европа. Според националната статистика в най-тежки ограничения живеят възрастните хора над 65 години, както и младежите до 17 години, показва.
 
Но каква е статистиката оттатък цифрите ? Защото тя постоянно има и лице, и име, и история.
 
След 23 години трудов стаж, като 18 години второкласен, страната ми даде 241 лв. пенсия - жалки, мизерни. Станах господин Никой ”, споделя Стоян Рабаджийски от пазарджишкото село Елшица.
 
Докато статистиката споделя за Стоян, че живее в ограничения, той може и да ни ги покаже. Къща без тв приемник, пералня и даже баня. С празен ледник, само че пък с купища медикаменти - тъй като това, което не написа в статистиката, споделя Стоян, е, че с грижите идват болежките.
 
„ Отидох на надзорен обзор поради бронхит. Лекарката ме извика и сподели: „ Стояне, ще ти кажа нещо, няма да се страхуваш! Имаш рак на белия дроб с метастази ”. Една седмица не можах да дремя, след това си крещя: „ Ще апелирам Бог да отсрочи гибелта, в случай че може ”, споделя Стоян.
 
Животът надвива. Но против 800 лв. на месец за медикаменти, платени с пенсия от малко над 200.
 
Попадам на положителни хора, може би Бог ми ги праща. И от време на време са състрадателни и ми оказват помощ. Но има моменти, просто не става, разбирате ли и преустановявам лекуването. Има някои хора, от време на време ти хвърлят някой лев и след това си вършат шоу, викат: „ Нали ти помогнах? ". Тогава доста боли ”, споделя Стоян Рабаджийски.
 
Има потребност от помощ, само че не моли за нея.
 
Не да пребивавам обикновено, а с цел да мога да поживея още малко ”, декларира Стоян.
 
Защото, с цел да молиш, би трябвало да очакваш смяна, а по думите на Стоян той е спрял да я чака доста от дълго време.
 
Хората по селата са оставени на произвола на ориста, на доизживяване . Аз желая да пребивавам, само че съм жертван, отписан от страната ”, счита Стоян.
 
Статистиката е в село Елшица и на всички места към него. Статистиката стартира с цифрите и приключва с истории като тази на Стоян.
 
Ако желаете да помогнете на Стоян, може да го извършите по банков път:
 
BG74BPBI79304030143702
 
Стоян Пенков Рабаджийски
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР