Почти цяло десетилетие руски шпиони и дипломати са участвали в

...
Почти цяло десетилетие руски шпиони и дипломати са участвали в
Коментари Харесай

Разузнавателен доклад твърди, че цяло десетилетие руски шпиони правили поразии в Македония

Почти цяло десетилетие съветски шпиони и дипломати са взели участие в пропагандна действия за всяване на раздори в Македония като част от напъните да бъде спряно присъединението на балканските страни към НАТО. Това демонстрират разследващи документи, с които разполагат Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) и сътрудниците им от NOVA TV и Crime and Corruption Reporting Network (KRIK), представени от БГНЕС.

Документите съставляват отчети на македонското контраразузнаване. В тях са разказани и поддръжката на сръбското разузнаване за антизападните и проруските националисти в Македония. Документите илюстрират ясно продължаващите старания на Русия да усили въздействието си в някогашна Югославия и да отклони района от Запада. Руските и сръбските старания способстваха за комплицираната политическа рецесия в страната, за дълбокото разделяне сред главните политически партии и за напрежение с неспокойно албанско малцинство.

През последните девет години Македония " е подложена на мощна подривна агитация и разследваща активност, реализирана посредством посолството на РФ ", съобщи по-рано тази година Владимир Атанасовски, шеф на Македонската администрация за сигурност и контраразузнаване (UМK).

Стартирането на съветските интервенции съответствува с неуспеха през 2008 година на напъните на Македония да се причисли към НАТО, откакто Гърция, наложи несъгласие върху кандидатурата поради разногласието с името на страната.

Документът с оценката му гласи: " Чрез потреблението на активите и методите на така наречен " мека мощ " като част от тактиката на Русия на Балканите, задачата е да се изолира страната (Македония) от въздействието на " Запада ".

Разузнавателната активност на Русия е провеждана посредством посолството й в Скопие от трима представители на съветската външна разследваща работа (СВР), под контрола на една работа в сръбската столица Белград, както и на четирима сътрудници на Главната разследваща организация (ГРУ) от София, споделя ще в документа.

Руските сътрудници са работили за рекрутиране на някогашни и сегашни членове на военното и вътрешното министерство на Македония, с цел да основат " сериозна маса военно подготвени хора ". Целта е " в избран политически миг или обстановка те да се употребяват за съветските ползи ".

Документът не прецизира дали тези опити са били сполучливи.

Руските сътрудници също се опитвали да окажат въздействие и да предложат финансиране на македонските медии, в това число на тези, ориентирани към албанското малцинство в страната, с цел да популяризира " информация и дезинформация " в поддръжка на съветските политически цели.

Макар че Македония е сътрудник на Запада, откогато стана самостоятелна от Югославия при започване на 90-те години, Русия усили въздействието си в страната през последните години. Почетните консулства в градовете Битоля и Охрид действат като " разследващи служби “ се споделя в документа, без да се дават повече детайлности.

Русия гледа на Македония и през призмата на нейните газови планове за Европа. Руската компания Stroytransgaz стартира построяването на тръбопроводна мрежа в страната през 2015 година. Разходите за началната част от 75,7 млн. $ бяха поети от Русия като част от дълга на някогашния Съюз на съветските социалистически републики към Македония в размер на 60 млн. $, покрити най-вече от изплащането от Русия на Македония на повече от 60 млн.

Русия фрапантно усили и културния си обсег в страната, прокарвайки концепцията за " панславянската " еднаквост и споделена православната християнска религия, се споделя в документа на македонското разузнаване. Руското посолство е управлявало основаването в страната на към 30 асоциации за другарството сред Македония и Русия, както и откриването на съветски културен център в Скопие, спонсорирането за построяването на православни кръстове и църкви в съветски жанр в цялата страна. Усилията на Русия наподобява имат някакъв резултат. Например, македонското държавно управление отхвърли да се причисли към западните наказания против Русия поради военната й интервенция през 2014 година в Украйна, като се базира на вредите за македонската стопанска система.

В самата Македония методът на Русия е бил намерено партиен - Кремъл бе обществен покровител на ВМРО-ДПМНЕ, националистическата някогашна ръководеща партия на Никола Груевски, който се отдръпна като министър председател след политическа рецесия през 2015 година След изборите предишния декември, които доведоха до накълцан парламент, опозиционният водач на социалдемократите Зоран Заев най-сетне сътвори на 31 май съдружно държавно управление с две албански партии. Но междинният интервал беше разтревожен.

На 27 април протестиращи националисти нахлуха в Народното събрание и нападнаха Заев и десетки други лица. Събраните документи, получени от OCCRP и сътрудници, демонстрират, че най-малко един сръбски сътрудник е участвал по време на офанзивата. Освен съветска поддръжка, партията на Груевски завоюва неотдавна и поддръжката на десни медии и конгресмени в Съединени американски щати, които обществено обявиха, че съперниците му са подкрепени от милиардера човеколюбец Джордж Сорос - човек, компрометиран от Русия и западната последна десница. Русия разкритикува изборите през декември в Македония като помрачени от намесата на Съединени американски щати Европейски Съюз, упрекнати от нея в поддръжка на Заев и на „ Велика Албания ".

В обособен документ се разказва срещата на 7 април сред високопоставения македонски посланик Ненад Колев и съветския дипломат Олег Шчербак. На нея посланикът споделил, че задачата на Русия е " да сътвори линия от военно неутрални страни " на Балканите, включваща Македония, Сърбия и федерацията Босна и Херцеговина. Освен това Шчербак изразил разочарованието си от обстоятелството, че македонските публични представители не са изразили обществена поддръжка за Русия против " задгранична интервенция ". Той загатнал, че икономическите и дипломатическите връзки на двете страните могат да бъдат наранени, в случай че македонските управляващи не стартират да поддържат политиките на Кремъл. Трима чиновници на македонското външно министерство, които отхвърлиха да бъдат посочени, потвърдиха за срещата, само че не споделиха нищо за наличието й. Премиерът Заев отхвърли коментар, само че насочи OCCRP и сътрудниците към изразеното си през април мнение, в което предупреждаваше за засилено съветско въздействие: " Смятам, че в случай че не бъдат подхванати спомагателни ограничения по отношение на слабия интерес на Европейски Съюз и Съединени американски щати към този район, Руската федерация ще има повече пространство, с цел да наложи личните си ползи ", посочи тогава Зоран Заев.

Досие БЛИЦ:

Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP нашумя преди година около приключването на Panama Papers („ Панамските документи”). Още тогава от „ Уикилийкс” обявиха, че Агенцията на Съединени американски щати за интернационално развиване (USAID) и Фонд „ Сорос” са финансирали следствие, извършено от Проекта за следствие на сигнали за проведена престъпност и корупция (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP), Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) и други организации, за приключване на информация от компанията „ Мосак Фонсека”, с цел да се удари по Москва.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР