Почти тихомълком парламентът прие скандална законова поправка, която обявява возенето

...
Почти тихомълком парламентът прие скандална законова поправка, която обявява возенето
Коментари Харесай

ГЕРБ запали нов скандал с лобистка поправка за автопревозите

Почти тихомълком Народното събрание одобри скандална законова корекция, която афишира возенето на пасажери без лиценз за закононарушение, заслужаващо до 10 години затвор. Бедата е, че гласуваните текстовете са неразбираеми, разрешават много волно тълкуване и държавната принуда може да се стовари изборно, като прати зад решетките даже човек, който е тръгнал към Бургас и е решил да закара до морето група другари, като си разделят парите за бензина.   

 

Какво прибавиха депутатите в Наказателния кодекс:
Който прави публичен транспорт на пасажери без позволение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейски Съюз, се санкционира с отнемане от независимост от две до пет години , като моторното транспортно средство, послужило за осъществяване на действието, се лишава в интерес на страната, без значение чия благосъстоятелност е.
Когато действието по алинея 1 е осъществено от две или повече лица, сговорили се авансово за неговото реализиране, или посредством потреблението на неистинен или преправен документ или на документ с погрешно наличие, наказването е отнемане от независимост от пет до 10 години и с санкция от пет до петнадесет хиляди лв. , като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на отговорния.

 

Тези текстове са прокарани с позната  " обходна маневра ". Макар че допълват Назаказателния кодекс, те са промушена при ремонта на напълно различен закон (Кодекса за комерсиалното корабоплаване). Авторите - група депутати главно от ГЕРБ, са предложили наказванията за автопревозите сред първото и второто четене на промените в закона за корабите.  Този " втори метод " на законотворчество се ползва най-често, когато ръководещите желаят без доста звук да прокарат лобистки текстове.  Така се заобикалят две значими процедури -  изготвяне на оценка за въздействието на нормативните промени и публично разискване, които няма по какъв начин да бъдат заобиколени, в случай че вносител на плана е Министерският съвет.

От " Зелено придвижване " към този момент приканиха президента да наложи несъгласие върху гласувания без особени диспути закон. Удивителното е, че от опозицията изцяло са проспали скандалните промени за автопревозите и реакции няма.

 

Депутати от ГЕРБ още при започване на годината внесоха план за третирането на незаконните транспорти като закононарушение. Тогава те обясниха, че пазят ползите на " белите " автокомпании - таксиметрови и автобусни, които са пропищели от нелоялната конкуренция на сивия бранш. Факт е, че огромните в сектора от години се оплакват, че " дребосъци ", които работят на черно, без да заплащат за лицензи, застраховки и впрочем, подбиват цените и им отмъкват клиентите - и по вътрешни направления, и по интернационалните. Не е ясно обаче къде са контролните органи и за какво позволяват разрастването на този незаконен бизнес. Маститата Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " до момента нито един път не е отчела какъв брой извършители са  хванати да возят пасажери против възнаграждение, какъв брой наказателни постановления са съставили нейните инспектори и какъв брой санкции са наложили. 

С признатите преди малко законови промени се разпорежда на същите тези инспектори да предават на съд " нарушителите ".  Дали опасността от затвор ще респектира работещите на черно, не е ясно, само че е ясно, че ще се качи мизата за подкупите.

Според поправките се плануват  от 2 до 5 години затвор за всеки, който прави публичен превоз без надлежните документи - разрешителни. Но дефиницията за публичен превоз (в Закона за автомобилните превози) е напълно къса и твърде обща - " транспорт, осъществяван за непозната сметка или против възнаграждение или икономическа полза, който се прави с моторно транспортно средство ". Освен отнемане от независимост се планува и конфискация на МПС-то - без значение чие е то. А в случай че незаконният транспорт е обвързван с наговаряне сред двама или повече, присъдата може да е до 10 години зад решетките плюс изземане на имущество на отговорните, гласят новите текстове. В обществените мрежи оживено се разяснява, че такива тежки санкции не са планувани даже за ликвидиране (без умисъл).

 

" ПРИЯТЕЛСКИ  ОГЪН "  

Промените, стартирани от депутатите от ГЕРБ, са получили " деликатна " рецензия даже от изпълнителната власт. В мнението си Министерството на правораздаването показва, че има риск от " колизия "  между две правни правила -  едно и също деяние (возене на пасажери против възнаграждение без подобаващ лиценз) да се третира като административно нарушаване по Закона за автомобилните транспорти и като закононарушение по Наказателния кодекс. Този проблем е бележит в мненията на Върховния касационен съд, на прокуратурата и на Висшия адвокатски съвет. Общото им мнение е, че откакто към този момент Народното събрание вече е планувал налагане на административни санкции за " противозаконен транспорт на пасажери " по Закона за автомобилните транспорти, няма потребност да се ползват " методите и средствата " на наказателното право.

 

ОЩЕ КРИТИКИ 

" Зелено придвижване " - правоприемник на Партия  " Зелените ", разгласява своя позиция във Фейсбук:

" Изумени сме от пируетите на ръководещото болшинство, което през днешния ден (бел.ред. през вчерашния ден, в сряда) прокара 10 години затвор за споделените пътувания. Типично по даникириловски – през преходните разпореждания на… Кодекса за комерсиалното мореплаване. ГЕРБ изяснява, че по този начин удрят незаконните таксиметрови услуги. Всъщност вкарват в сивата зона групите в обществените мрежи за общи пътувания и шерване на разноските за тях . Услугата в тези групи е желана, тъй като е бърза и на добра цена. В същото време е чудесна и за природата, и за пестенето на запаси. Четирима индивида в една кола е по-добре от един.

Колкото и да се пробват, депутатите не могат да спрат новите технологии. Не че властта не се пробва да го прави. През 2015 година забрани услугата UBER и сходни. От години водят битка за мощни регулации и върху отдаването на стаи и жилища за кратковременен наем. Вероятно с концепцията да оказват помощ на огромните хотелиери и таксиметрови компании. Което вършат от години с неуместните написания на различен екологичен превоз – железопътния ", се споделя в позицията на " зелените ".

 

" Криминализирането на " публичния транспорт на пасажери без лиценз безспорно е лобистка корекция, която не цели да реагира на някакво рисково за обществото събитие, а да респектира конкуренцията на " постоянния " публичен транспорт ", разяснява юристът Андрей Юруков . Ето какво още написа той на страницата си във Facebook:

" В първия си отчет за върховенството на правото Европейска комисия категорично подлага на критика практиката на нашия парламент промени в даден нормативен акт да се вършат през различен, сред първо и второ четене, без каквото и да е публично разискване или оценка на въздействието.  Това е характерен образец както за изпразването от действително наличие на сякаш висшия орган в нашата народна власт - Народното събрание, който се е трансформирал във фасада на действително упражняваната другаде власт, по този начин и за сякаш съобразяването с рецензиите от Брюксел, само че единствено колкото и когато ни отърва.
Встрани от това, основаването в този момент на специфичен състав на закононарушение по 234г от НК означава и косвено самопризнание на законодателния орган, че до момента публичният транспорт на пасажери без позволение не е бил закононарушение, въпреки нелицензираните таксиджии да ги " перкаха " по 324 Наказателен кодекс, базирайки се на две решения на Румен Ненков във Върховен касационен съд. Което ми носи известна доза персонално задоволство, тъй като преди към този момент много години в СРП с сътрудника Stoyan Madin пишехме отводи и прекратявания по тия каузи заради несъставомерност, обратно на откритата правосъдна и прокурорска процедура ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР