Почти предрешено изглежда обновяването на около половината състав на Комисията

...
Почти предрешено изглежда обновяването на около половината състав на Комисията
Коментари Харесай

Единствената интрига с обновената КЕВР е ще пробие ли Евден Николов

Почти предрешено наподобява " обновяването " на към половината състав на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Единствената конспирация е дали Обединените патриоти ще съумеят да пробият с трети собствен представител в органа или новоприсъстващата в Народното събрание партия " Воля " ще вкара двама свои специалисти отвън сигурния й воден комисар. Това излиза наяве след чуването във вторник в парламентарната енергийна комисия на петимата кандидати за четирите овакантени, както се оказа чисто официално, поста http://www.mediapool.bg/zhrebiy-izhvarli-chetirima-ot-kevr-no-nyakoi-mozhe-i-da-se-zavarnat-news277614.html.

В началото на април чоп реши, че от КЕВР би трябвало да си тръгнат Александър Йорданов от някогашния " Патриотичен фронт " (сега " Обединени патриоти " – б. ред.), Ремзи Осман от Движение за права и свободи, Георги Златев от БДЦ и Валентин Петков от Реформаторския блок. Още тогава стана ясно, че първите трима евентуално ще бъдат още веднъж препоръчани за нов шестгодишен мандат, съгласно разпоредбите на процедурата за възобновяване на една втора от комисията през три години. Точно по този начин и стана и действително единствено Петков напуща поста. Йорданов и Златев бяха препоръчани от депутати от Обединените патриоти. Единствените нови кандидати са на " Воля " – Евден Николов и Пенка Трендафилова, която като единствен номиниран за воден комисар сигурно влиза. Същото се отнася и за Ремзи Осман, който е единствена кандидатура за юридически комисар.

Така оттук нататък от гласуването на кандидатурите в пленарна зала в четвъртък зависи дали досегашният инспектор в НЕК Евден Николов, препоръчан от " Воля " ще пробие за сметка на един от досегашните членове Йорданов и Златев. Доколкото настройките на ГЕРБ, оповестени от представителя й и ръководител на енергийната комисия в Народно събрание Делян Добрев, са да не позволяват превес на комисарите от ръководещата коалиция в КЕВР, наподобява, че " Воля " може да се уреди с изключение на с воден и с енергиен комисар. Причината е, че в случай че Патриотите получат двете от " свободните " енергийни места, ще имат общо трима комисари, които ще са партийно болшинство в самостоятелния енергиен и воден регулатор.

От представянето на двете нови за комисията лица Евден Николов и Пенка Трендафилова стана ясно, че и двамата дават отговор на условията за подготовка и стаж в съответната област.

Николов има зад тила си дългогодишна работа като данъчен инспектор, като частен снабдител на въглища, след това чиновник на НЕК и взел участие в процедурите по образуване на смесеното сдружение на държавната компания за една от така наречен американски Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 ". В момента се занимава с одитите и контрола в НЕК.

Трендафилова има две магистърски степени – стопанска система и организация на ВиК-отрасъла. Завършила е в Свищов. Била е основен счетоводител на профилакториум в " Нефтохим ". От 2002 година работи във ВиК Бургас.

Изслушването на петимата кандидати се оказа официално. В къси експозета те показаха концепциите си за работа в регулатора и не получиха нито един въпрос от страна на депутатите.

Предложенията от депутати Патриоти Александър Йорданов подчертава върху обективността и независимостта и на регулатора, само че счита, че цялостната му финансова самостоятелност е невъзможна. " Не би трябвало да има директен интерес от налагане на наказания и санкции като метод за самоиздържане ", сподели още той. По думите му в активността си регулаторът би трябвало да дава приоритет на публичния интерес при балансиране на останалите ползи в енергетиката.

" Може да се разшири съдействието с Комисия за защита на конкуренцията, АДФИ, министъра на енергетиката и комисиите в Народно събрание за показване на разбори за компликациите при използването на законовите разпореждания, с цел да могат да се подхващат промени ", счита Йорданов

Другият претендент на Патриотите Евден Николов уточни, че КЕВР има добре написани пълномощия за вземането на безпристрастни и справедливи решения. Той също счита, че в решенията си за цените на контролираните сдружения, комисията би трябвало да обезпечава финансовата им непоклатимост, само че и да пази публичния интерес и крайните консуматори. " КЕВР би трябвало да е добър съдия в разногласията сред участниците на пазара посред им и с потребителите на пазар. Вярвам, че с моя опит и подготвеност бих съдействал за виновната работа на КЕВР ", добави той..

Претендентът на " Воля " Георги Златев счита, че честността, последователността и прозрачността са най-важни за активността на КЕВР. Като предизвикателство пред регулатора той уточни ускоряването на либерализацията на енергийния бранш и идните решения на комисията за установяване размера на наградите за възобновимите енергийни източници и прогнозните цени по групи ВЕИ производители.

Сигурната водна комисарка Пенка Трендафилова от " Воля " счита, че водоснабдяването е подценен бранш и пробремът пред ВиК-атата е по какъв начин да покрият настоящите си разноски, без това да се отразява фрапантно върху цените на услугата. " Хубавото е, че най-вече са държавни и общински сдружения и облагата не е главният им приоритет ", сподели тя. Според нея предизвикателство е преобразуването на собствеността на водната инфрактурктура, за което опит се прави от 1998 година, само че действително е почнал през 2016 година " Сега КЕВР към момента не може да пристъпи към утвърждение на бизнес проекти и цени на ВиК, които нямат контракти с водни асоциации, не са уредили прехвърлянето на собствеността си и други КЕВР би трябвало с изключение на да управлява и да подкрепя ВикК операторите с правенето на бизнесплановете ", уточни още Трендафилова.

Очевидно запазващият поста си Ремзи Осман от Движение за права и свободи подчертава върху значимостта взетите решения на КЕВР да са юридически издържани и да се основават на справедливост. Според него регулаторът е постигнал независимостта си. " Преодоляхме още първите месеци опитите за интервенция на изпълнителната власт в активността на КЕВР ", уточни той. Осман се похвали още, че в този мандат на КЕВР няма анулиран от съда нормативен акт на комисията, " което е самопризнание за активността на юристите ".

Кой от двамата кандидати на Патриотите или единият претендент на " Воля " няма да получи задоволително гласове в пленарна зала следва да се види след два дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР