Почти половината от вносните храни се продават двойно и тройно

...
Почти половината от вносните храни се продават двойно и тройно
Коментари Харесай

Двоен стандарт в детските храни от Европа

Почти половината от вносните храни се продават двойно и тройно по-скъпо у нас в съпоставяне със западните търговски вериги. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов. Той изнесе обстоятелства от следващия мониторинг за двойния стандарт, осъществена от Българската организация по сигурността на храните  в търговски вериги на Източна и Западна Европа в интервала от февруари до края на април 2018 г. За първи път при тези инспекции се следи и нова наклонност - на разминаване в качеството на продуктите, продавани в България и Румъния, с тези в Чехия да вземем за пример. Анализите посочили, че в Чехия, Полша и Унгария наличието на главните съставки на продуктите са по-високи от тези, които се оферират в нашите две страни.

Проверките са направени върху 53 еднакви хранителни продукта, иззети едновременно от три търговски вериги в България, Германия, Австрия, Италия и Чехия. Анализът е посочил, че от 53-те изследвани продукта, при 22, или 42% от общия брой, има големи разлики в цените. Така всеки четвърти от 10 продукта коства на българина повече. Като се добави и фактът, че ДДС-то върху храните у нас е много по-високо от редица други европейски страни, то главните храни се оказват солени за междинния българин. Причина за това е странното ценообразуване, прилагано от едни и същи европейски вериги във връзка с тези артикули, призна министър Порожанов.

Най-драстичният образец за разлики в ценообразуването е с вид паста, продавана в Италия и България, която у нас коства със 150% над европейската. Марка немски вурстчета пък в българските вериги се продава с 47% по-скъпо от тези в Германия. Същото се отнася за сок от ябълки, където нашенският консуматор заплаща с 57% повече, както и тип чай - с 83% по-скъп от този в западноевропейската верига.

За следващ път са открити и съществени разминавания при качеството на детските храни, моцарелата и други артикули, видно от етикетите на храните, продавани във веригите на Запад и Изток.

Независимо от обстоятелството, че при останалите над 50 % от тестваните артикули цените на стоките били под тези в европейските магазини, специалистите се убеждават в полюсния модел на пазарно позициониране, открито на другите пазари. 

В края на предходната година омбудсманът Мая Манолова и няколко организации внесоха петиция до Европейския парламент против двойния стандарт за храните в Източна и Западна Европа. В нея се упорства практиката да бъде неразрешена с инструкция.

Преди дни евродепутатите Емил Радев, Андрей Новаков и Филиз Хюсменова внесоха промени в Доклада за разликите в качеството на някои артикули в Европейския съюз и за въвеждането на минимални стандарти на храните и напитките.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР