Почти половината от европейските шофьори смятат, че основният риск свързан

...
Почти половината от европейските шофьори смятат, че основният риск свързан
Коментари Харесай

Проучване на Nokian Tyres: най-големият риск на пътя през зимата са превишените скорости и хлъзгавите пътища

Почти половината от европейските водачи считат, че главният риск обвързван с шофиране през зимата е превишената скорост. На второ място по-опасност множеството водачи дефинират заснежените и хлъзгави пътища. Когато били запитани за опциите за усъвършенстване на сигурността през зимата, най-често срещаният отговор бил използването на качествени зимни гуми. Проучването е извършено в пет страни: Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия.
Според изследването на Nokian Tyres[1], за най-голям риск на пътя през зимата водачите възприемат превишената скорост , освен това в осезаемо по-голяма степен спрямо други фактори като: пътната настилка, предизвикателното време или ниската видимост заради неприятните атмосферни условия, а също и фактът, че през зимата се стъмва доста по-рано в сравнение с през другите сезони през годината.
Опасността обвързвана с прекомерно високата и несъобразена скорост е била изключително ясно подчертана от поляци и германци (съответно 57% и 56% от анкетираните). Това също е главен рисков фактор през зимния интервал и съгласно чехите (52%) и италианците (43%). Единствено френските водачи регистрират заснежените и хлъзгави пътища като главен рисков фактор (45%), а 32% от интервюираните французи считат, че шофирането с несъобразена скорост е допустимо най-опасното държание на пътя. В другите страни, взели участие в изследването заледеният път е втората най-голяма заплаха (с изключение на Германия). Третият максимален рисков фактор за европейските водачи е неналичието на задоволителна отдалеченост от автомобила начело. Струва си да отбележим, че този проблем е посочен най-вече от германци (до 50%, спрямо 25% до 33% в други държави).
Специалните зимни гуми са от голяма важност
Средно единствено 29% от интервюираните показват износването на гумите като сериозна заплаха на пътя, което води този фактор на ниската осма позиция измежду рисковите фактори. Същевременно когато са запитани за опциите за усъвършенстване на сигурността през зимата, водачите най-често показват използването на специфични зимни гуми (почти 2/3 от запитаните, с съвсем 80% в Италия). Вторият най-хубав метод да се усъвършенства сигурността е да се ревизира дълбочината на протектора, а на трето място е поддръжката на спирачната система.
Проучването демонстрира леко спорен резултат. От една страна интервюираните не смятат използването на износени гуми за висок рисков фактор през зимата. От друга страна те смятат, че доста може да се увеличи сигурността на пътя като употребяват специфични зимни гуми и поддържането на задоволителна дълбочина на протектора.
 „ Гумите са единствената зона на контакт на колата с пътя, и заради това тяхното положение е сериозен фактор във връзка с пътната сигурност и фактори като прекъсване на заснежени пътища или осъществяване на внезапни смени на платното на кишав асфалт. Употребата на износени гуми удължава спирачния път на автомобила и затруднява работата с него, изключително когато настилката е хлъзгава. Освен това гумите не съумяват да отстранят снега и кишата под тях, и това предизвиква неприятно чувство у лидера като че ли пътят е липсващ. “, споделя Мартин Дражик , продуктов управител на Nokian Tyres за Европа.

Струва си да се означи, че малко водачи считат за нужна използването на вериги върху зимните пътища. Само 14% от европейските водачи показват, че веригите за сняг са фактор за усъвършенстване на сигурността. Този резултат евентуално се дължи на обстоятелството, че те са нужни единствено при в действителност стръмни сектори, като да вземем за пример в планините. Това значително изяснява за какво веригите за сняг са значими за съвсем една четвърт от французите и малко по-нисък % от италианците.
Кога да сменим гумите
Nokian Tyres е международен производител на първокласни зимни гуми. Те са изобретили първата зимна гума в света преди повече от 80 години. Има огромна доза комплициране във връзка с това по кое време е нужно да се закупят нови зимни гуми. Законовият най-малко за дълбочина на протектора на зимни гуми в множеството европейски страни е 3 мм.
Всички зимни гуми на Nokian Tyres разполагат с патентования знак за безвредно шофиране (Driving Safety Indicator, DSI) и признакът за снежинка, който е знак за зимна сигурност, и който по бърз и елементарен метод ви демонстрира до какъв брой са износени гумите. Цифрите върху протектора демонстрират оставащата му дълбочина. Символът със снежинка остава забележим до момента в който дълбочината на протектора е най-малко четири милиметра, което е дълбочината нужна за безвредно шофиране през зимата. След като признакът на снежинката изчезне, водачът е нужно да смени гумите, с цел да обезпечи нужното равнище на сигурност.
[1] Данните са основани на онлайн изследване на Nokian Tyres извършено посредством компанията за изследвания YouGov в интервала декември 2018 година и януари 2019 година Проучването за зимни гуми е извършено в пет страни (Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия), като извадката варира от 500 до повече от 2000 респонденти от всяка страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР