Почти няма човек, който в даден момент в живота си

...
Почти няма човек, който в даден момент в живота си
Коментари Харесай

Как да се справим със стреса в работата

Почти няма човек, който в даден миг в живота си да не го е усещал - професионалният стрес визира работещите хора по целия свят. Да не приказваме, че за някои той става продължителен. Неслучайно през 2019 година Световната здравна организация (СЗО) включи синдрома на професионалното привършване (бърнаут) в своята Международна подредба на заболяванията.
 Бърнаутът, Световната здравна организация и какво би трябвало да знаем за болестта
Бърнаутът публично е болест

Ето по какъв начин да познаем, че страдаме от него

В Япония, където културата на работното място постоянно диктува чиновниците да работят брутално дълги часове, те сигурно не са ваксинирани против професионален стрес. Японците даже имат специфична дума - " кароши ", която значи гибел от преправяне.

Затова се доверяваме на японските учени от университета в Цукуба, които ни дават съвет, основан на съществено ново проучване по тематиката. То обгръща данните на 6 466 японски служащи на възраст сред 20 и 59 години. Екипът, отпред с проф. Шиничиро Сасахара, е анализирал резултатите на работещи хора при оценка на SOC (чувство на съгласуваност), демографски индикатори и навиците им да се разхождат.
 Снимка 514293

Понятието " възприятие на координация " е въведено за първи път от социолога Арон Антоновски през 1979 година То се отнася до способността на човек да открива смисъл в живота, да го схваща и да умее да го ръководи, което включва и способността да се оправя със напрежението, написа.

Изследвания са показвали, че фактори като степента на обучение и съжителството с различен човек усилват възприятието на координация, до момента в който пушенето и дефицитът на физическа интензивност го понижават.

Учените открили, че най-високи стойности на възприятието на координация имат хората, които постоянно се разхождат в гората, паркове и зелени пространства.
 Снимка 514294

" Изследването ни демонстрира, че разходка най-малко един път седмично в гората или парк може да помогне на хората да покачат възприятието си за координация ", споделя проф. Сасахара.

А хората със мощно " възприятие за координация " са по-устойчиви на стресови събития в живота. Резултатите от проучването на проф. Шиничиро Сасахара от университета в Цукуба са оповестени в сп..
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР