Почти година след началото на ковид пандемията. Идва важният въпрос

...
Почти година след началото на ковид пандемията. Идва важният въпрос
Коментари Харесай

Година пандемия. Колко ни струва?

Почти година след началото на коронавирус пандемията. Идва значимият въпрос - каква е цената?

 Засега точна сума не се оповестява. Едно, обаче, е несъмнено, страната към момента има пари да потушава паническия пожар, горящ предишния март.

" След първия локдаун министър председателят беше ларж, тъй като преди пандемията държавните управления в България организираха благоразумна антициклична фискална политика, което докара до натрупването на основни по мярка ликвидни буфери под формата на фискален запас и ниско ниво на държавен дълг.

България разполага с фискално пространство за осъществяване на политики, които смекчават отрицателните резултати от рецесията, като в това време не се заплашва директно дълготрайната резистентност на обществените финанси и нивото на рисковата награда за страната ",обобщават икономистите от Института по стопанска система и политики към УНСС в отчета си " Икономиката на България 2020 ".

В отчета " Икономиката на България 2020 " се показва още, че за намаляване на отрицателните стопански резултати върху банковия бранш в България, през 2020 година Българска народна банка одобри навреме пакет от ограничения на стойност 9.3 милиарда лева за в допълнение подсилване на капитала и ликвидността на банките.

Според икономистите от УНСС, цената на рецесията до края на 2020 година е 5.5 милиарда лева Оценката е направена въз основата на чистия държавен дълг първоначално и в края на 2020 година

В същото време данните на Национален статистически институт демонстрират, че икономическият потрес от пандемията е по-малък спрямо първичните упования.

Успокояваща е и зимната прогноза на Европейската комисия, която чака Брутният вътрешен продукт на България да нарасне с 2.7% през 2021 година и с 4.9% през 2022 година В есенната си прогноза от предишния ноември Европейска комисия очакваше по-голямо стесняване на българската стопанска система с 5.1% през 2020 година и по-слаб икономическия напредък от 2.6% през 2021 година и от 3.7% през 2020 година

Въпреки това, шокът може да се окаже по-продължителен, което крие спомагателни опасности. " Подкрепата за бизнеса и семействата нито е целенасочена, нито е в огромен размер, нито следва някакви цели, като да вземем за пример стимулиране на икономическата промяна или поощряване на произвеждане на артикули и услуги на бъдещето ", написа в един от седмичните бюлетини на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) икономистът Калоян Стайков. 

" С други думи - фискалната политика в България остава относително настрани от настоящата рецесия, най-малко не наподобява като да я утежнява като през 2009 година, а бизнесът се оправя относително независимо ", обобщава Стайков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР