Почти два часа продължи лидерската среща в Скопие между премиера

...
Почти два часа продължи лидерската среща в Скопие между премиера
Коментари Харесай

Ковачевски е предложил на ВМРО-ДПМНЕ да влезе в правителството и предсрочни избори

Почти два часа продължи лидерската среща в Скопие сред премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, които след нея дадоха независими съвсем едночасови конференции, предава Българска телеграфна агенция. 

Според Мицкоски срещата е посочила, че няма доближаване на позициите сред двете съществени партии, до момента в който съгласно Ковачевски има смяна на позицията на  ВМРО-ДПМНЕ, което към този момент е приело нуждата от конституционни промени.

„ Включването в конституцията на други общности не слага под въпрос идентичността, а е отбрана на разноликостта на хората, които живеят в страната, което е съществена европейска полезност ”, повтори тезата си Ковачевски. 

Предложението, което той е направил, е депутатите от ръководещото болшинство и тези от опозицията, без които не би било допустимо да се реализиран нужните за смяна на конституцията 80 депутати, дружно да гласоподават измененията в конституцията, като незабавно след гласуването Народното събрание на страната да бъде разхлабен и да бъдат планувани парламентарни избори. Такъв вероятен сюжет Ковачевски, както и вицепремиерът Артан Груби, оповестиха още през март.

„ Междувременно разбрах, че за ВМРО-ДПМНЕ е значимо да са част от властта и с цел да покажем, че не сме водени от своя партиен интерес, предложих дружно с ВМРО-ДПМНЕ да отворим конституцията, като незабавно по-късно ВМРО-ДПМНЕ да влезе в държавното управление, като СДСМ ще освободи за тях половината от своите министерски постове ”, посочи предлагането си Ковачевски. 

Според него такова проевропейско държавно управление, в което ВМРО-ДПМНЕ ще получи 5 министерски поста за сметка на министрите на СДСМ, ще покаже, че е за евроинтеграцията на страната, ще реализира целия развой на конституционни промени, ще довърши скрининг процеса, който се реализира сега, ще стартира договаряния по първите преговорни глави, като в това време ще провежда и идващите избори, „ а конституционните промени ще стартират да работят с началото на втората междуправителствена конференция, тъй като всичко отвън това ще бъде нарушаване на преговорната рамка ”.

Мицкоски от своя страна съобщи, че позицията, която е изразил, е готовността на ВМРО-ДПМНЕ да влезе в държавно управление със СДСМ и другите политически партии, само че без присъединяване в това държавно управление на ДСИ (Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети е главният съдружен сътрудник на СДСМ и най-голямата албанска партия). Другото изискване на Мицкоски е било конституционните промени „ да влязат в действие в деня, в който стартира ратификацията на протокола за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз от парламентите на 27-те страни членки ”, което Ковачевски е оценил като нарушаване на преговорната рамка.

Контрапредложението на Мицкоски е било предварителни парламентарни избори, за които е показал три вероятни дати, след което да бъде формирано „ държавно управление на необятно национално единение, в което ДСИ няма да взе участие ”. Той е изразил подготвеност на идващото съвещание на Европейския съвет да беседва с министър председателите на няколко страни членки на Европейски Съюз, с цел да получи гаранции, „ че този път Европа стои зад вековната македонска еднаквост, просвета, традиция, традиции, македонски език, и че този път Европа най-сетне има чиста и ясна цел пред себе си - (Република Северна) Македония да бъде част от европейското семейство ”. Предложил е да бъде поискано „ ръководителят на Европейска комисия да приготви съответен стопански пакет за македонските жители и бизнеса в преговорния развой, тъй като той би трябвало да бъде конкурентен на европейския пазар, да може да задържи хората в страната ”. По отношение на добросъседството Мицкоски е предложил „ от тези 13 към този момент завършили правосъдни каузи пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, от които 6 са дефинитивни, още през септември България сама да избере и извърши три ”. 

„ За мен това не е битка за власт, а за бъдещето на страната. Подготвени сме да намерим решение, което ще бъде победа за страната. Добре е, че опозицията се сблъска с действителността във връзка с преговорната рамка ”, уточни в своето изказване пред медиите след срещата Ковачевски, който означи, че е значимо разговорът да продължи.

Според Мицкоски обаче „ срещата ясно демонстрира, че сега няма болшинство от две трети в Народното събрание и че би трябвало допустимо най-бързо да се отиде на предварителни парламентарни избори, с цел да могат жителите да получат държавно управление, което заслужават, а не държавно управление, което не съставлява техните ползи ”.

„ Нищо не се прави под диктата на която и да е страна и нищо не е направено под български диктат. Двустранните въпроси с България са част от Договора за другарство и добросъседство и ние имаме двустранни диалози по тях. Чухте мнението ми във връзка с осъществяване на решенията на Съда за правата на индивида. Това, което вършим в този момент, е тъкмо дефинирано от преговорната рамка. Мисля, че тези решения ще повлияят положително и на двустранните ни връзки, както и на тези с останалите прилежащи страни, на Берлинския развой и самодейността „ Отворени Балкани ”. Ако пропуснем този късмет да сме фактор на непоклатимост, ще създадем грешката от 2008 г, когато изпаднахме в изолираност, което не би трябвало да се случва. Трябва ни обединяване, а не изключване на който и да било ”, уточни Ковачевски. 

Според Мицкоски Ковачевски му е споделил, че конституционните промени ще влязат в Народното събрание в идващите 10 дни, а на въпроса по кое време ще бъдат подложени на гласоподаване е получил отговор: „ Когато се основат условия ”.

По обявата работи: Георги Даскалов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР