Почти десет години след приемането й Европейската комисия стартира Проверка

...
Почти десет години след приемането й Европейската комисия стартира Проверка
Коментари Харесай

EMI: Комисията започва преоценка на законодателството за емисиите от промишлеността


Почти 10 години след приемането й Европейската комисия започва Проверка на пригодността на Директива 2010/75/ЕС по отношение на излъчванията от индустрията (комплексно попречване и надзор на замърсяването) - Директива за промишлените излъчвания или IED. Процесът ще оцени Директивата по пет критерия: успеваемост, резултатност, употреба, координация и добавена стойност за Европейски Съюз.

Това може да провокира преправяне на IED, което би могло да докара, да вземем за пример, до по-ниски гранични стойности на излъчванията за огромни горивни съоръжения или до разширение на обсега на директивата до други замърсители на въздуха или водата, само че решението ще бъде предоставено на идната Комисия.

IED е главният законодателен акт, регулиращ излъчванията от промишлени съоръжения в Европейския съюз. На национално ниво способените органи издават разрешителни за съоръжения, чиито действия попадат в обсега на IED, въз основа по-специално на използването на най-хубавите налични техники (НДНТ) и обвързваните с тях равнища на излъчвания, разказани в референтните документи за най-хубавите налични техники (BREF).

Настоящият BREF за огромните горивни съоръжения бхваща даването и подновяването на разрешителни за огромни съоръжения за биомаса, топлофикационни централи и над 90% от потенциала на Европейски Съюз за произвеждане на електрическа енергия от изкопаеми горива. Той беше финализиран през 2016 година със заключенията, признати от Комисията на идната година посредством решение за осъществяване. На държавите-членки бяха дадени четири години, т.е. до 2021 година, с цел да преразгледат и в случай че е належащо да актуализират разрешенията на тази основа. На тях им е предоставена известна еластичност при определянето на самостоятелните ограничавания на излъчванията за разрешителни заради несъразмерни разноски или локални условия. В случая с огромните горивни съоръжения това обаче е лимитирано от стойностите, открити в приложението на директивата, с цел да се подсигуряват минимални стандарти.

По-рано тази година Групово дело „ Околна среда “ разгласи, че ще започва Проверка на пригодността, с цел да реши дали Директивата е към момента подобаваща за задачата. Това изненада доста заинтригувани страни, защото множеството нови или ревизирани референтни документи за НДНТ към момента следва да бъдат изцяло приложени на национално ниво. Комисията провежда семинар за заинтригуваните страни в края на май и скоро по-късно разгласява публично допитване, което ще се организира до 4 септември. Ще се проведат и целеви съвещания с избрани заинтригувани страни.

В резултат на процеса Комисията може да реши, че законодателството би трябвало да бъде преразгледано. Твърде рано е да се каже какво може да значи това на процедура, само че Комисията би могла да вземем за пример да актуализира нормите за възможни излъчвания в приложението на IED, в това число приложение V по отношение на огромните горивни инсталации; прибавяне на нови замърсители и субстанции в обсега на директивата; актуализиране на процеса на BREF и изискванията на разрешителните. По време на процеса на приемане на IED, предлагането за което беше въведено през 2007 година, излъчванията от ГГИ бяха основен детайл. Въпреки това, въздействието на енергийния преход върху електроенергийния бранш и забележителното понижаване на излъчванията ще обезпечат доста друг промишлен декор за вероятно преразглеждане на IED.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР