Почти 9 пъти по-висока печалба отчита Българският енергиен холдинг за

...
Почти 9 пъти по-висока печалба отчита Българският енергиен холдинг за
Коментари Харесай

БЕХ отчита почти 9 пъти по-висока печалба за 2021 г.

Почти 9 пъти по-висока облага регистрира Българският енергиен холдинг за предходната година. Холдингът включва огромните държавни енергийни сдружения като АЕЦ „ Козлодуй “, „ Булгаргаз “, „ Булгартрансгаз “ и комплекса „ Марица Изток “.

Отчетът на БЕХ сочи чиста облага след облагане с налози от съвсем 1 милиард и 400 милиона лв.. За съпоставяне през 2020 година облагата е под 160 милиона лв..

Основна причина за сериозната облага през 2021 са рекордните цени на електрическата енергия, както на вътрешния пазар, откъдето купува българският бизнес, по този начин и на цените на която енергийните сдружения изнасят ток.

Освен оповестените 1 милиард и 300 милиона лв. облага, над 450 милиона към този момент бяха взети от АЕЦ „ Козлодуй “, с цел да се подсигурят средства за помощи на бизнеса поради скъпия ток на борсата. Експерти напомнят, че предплатено бяха изтеглени и други средства от бранша.

„ Само от АЕЦ „ Козлодуй “ тези преводи бяха на стойност над 1 милиард. Според мен първо би трябвало да се изчистят обоснованите разноски в системата и по-късно страната да се разпорежда за потребности, за които откри за добре. Иначе след време, когато цените се балансират, може да се окаже, че държавните сдружения освен не са на облага, само че даже са и на загуба “, съобщи енергийният специалист Антон Иванов.

Според икономисти страната като притежател на предприятията би трябвало да откри салдото - какъв брой да остави в сдруженията и какъв брой да изтегли.

„ Големият проблем тук е каква част от тези средства да останат за бъдещи вложения. Примерно, приказва се за дребни модулни реактори, приказва се за развиване на нуклеарната сила в бъдеще. Обикновено тези средства би трябвало да отидат и за тази цел. От друга страна явно е че семействата и дребните предприятия, които излязоха на свободния пазар, имат проблем “, сподели икономистът Руслан Стефанов.

Според специалистите значимо е и да е ясно защо отиват средствата от облагите в държавната енергетиката, а не да се случват вътрешни преразпределения, за които никой да не схваща.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР