Почти 60 на сто от германските банки начисляват отрицателни лихви

...
Почти 60 на сто от германските банки начисляват отрицателни лихви
Коментари Харесай

Повечето германски банки вече начисляват отрицателни лихви на клиентите си

Почти 60 на 100 от немските банки начисляват негативни лихви по депозитите на корпоративни клиенти, а над 20% вършат това и във връзка с физическите лица. Цифрите, разкрити в изследване на немската централна банка, дават една от най-ясните индикации за това какъв брой кредитори таксуват клиентите, които подават пари, откакто в средата на септември Европейската централна банка понижи лихвените проценти още по-дълбоко на негативна територия.

Бундесбанк е интервюирала 220 кредитори в края на септември - две седмици откакто ЕЦБ понижи депозитната си ставка от минус 0,4% до рекордно ниското равнище от минус 0,5 на 100. В отговор 58 на 100 от банките обявиха, че постановат негативни лихви по някои корпоративни депозити, а 23 на 100 показаха, че ще създадат същото и за вложителите на дребно, оповестява Financial Times.

Въпреки че множеството кредитори дефинират негативни лихви единствено за институции, компании или физически лица с огромни депозити, практиката се оказва изключително спорна в Германия, където ЕЦБ е подложена на критика, че глоби "предпазливите спестители ". Дори немският таблоид Bild изобрази Марио Драги, който неотдавна се отдръпна от президентския пост в ЕЦБ, като "граф Дракула " - върколак, който пресушава сметките на спестителите.

Джеймс декор Молтке, основният финансов шеф на Deutsche Bank, сподели предишния месец пред анализатори, че най-голямата банка в Германия прави от ден на ден опити да премине към негативни ставки за клиентите, откакто стигнала до извода, че може да направи това за към 20% от всички свои депозити в банкирането на дребно. „ В бизнеса с частните банки това е по-трудно, в сравнение с с корпоративните или институционални депозити и не виждаме опция да поправяме законовите условия по депозитите ни “, уточни Молтке, като добави, че Deutsche Bank се насочва към самостоятелни клиенти с огромни сметки.

Главният финансов шеф на Commerzbank Щефан Енгелс също заяви, че вторият по величина заемодател в Германия е почнал да се свързва с богатите си клиенти, притежаващи депозити от над 1 милион евро.

При един от най-агресивните ходове в бранша Berliner Volksbank съобщи предишния месец, че ще стартира да постанова негативна рента от минус 0.5 на 100 по всички депозити над 100 хиляди евро.

Отрицателните лихвени проценти бяха въведени за първи път в еврозоната през юни 2014-а, с цел да се ускори стопанската система, като се подбуден финансовите институции да отпускат повече средства, вместо да държат несъразмерни ликвидни средства в централната банка. Но последващият резултат беше в допълнение понижаване на към този момент подложените на напън облаги на европейските банки, които разполагат с запаси на обща стойност 1.9 млн. евро.

Според Biallo.de, немски уеб страница за съпоставяне на цени, 140 кредитори в Германия към този момент са почнали да начисляват негативни лихви.

И държавната немска банка за развиване KfW се готви да вкара негативни ставки за своите кредитополучатели. „ Не знаем дали и по кое време можем да предлагаме заеми с негативни лихви, само че от техническа позиция желаеме да сме подготвени “, се споделя в известието на банката.

За да даде на банките известно облекчение, ЕЦБ вкара система, която освобождава част от депозитите им в централната банка от отрицателните лихви.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос уточни, че рентабилността на европейските банки е „ трайно ниска “, а чистите им активи са спаднали под 6 на 100 през годината до юни. Според него обаче негативните лихвени проценти не са главната причина, а неналичието на консолидация и раздутите разноски спрямо американските и скандинавските съперници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР