Почти 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването

...
Почти 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Доставката на маските за изборите била с над 26 000 лв. по-скъпа от най-ниските цени

Почти 2,1 милиона лв. заплати страната през Министерството на здравеопазването за обезпечаване на противоепидемичните ограничения при провеждането на парламентарните избори на 4 април. От БНР ревизираха пари, доставки, процедура по договаряне и спазен ли беше критерият за най-ниска.

Според Закона за изключителното състояние здравният министър Костадин Ангелов подписа 9 контракта, по които за изборите за над 2 милиона лв. бяха купени 3 800 000 маски, 30 000 защитни гащеризона, 1 500 000 ръкавици и 73,5 тона дезинфектанти. Липсва обществена информация за доставките.

Пред публичното радио Костадин Ангелов изясни, че оповестените доставки, които ще бъдат доставени на Министерство на здравеопазването, се избират по най-ниска цена по метода, по който са оповестени. " Няма социална поръчка, тъй като персоналните защитни средства и дезинфектантите не попадат в обсега на Закона за публичните поръчки към този миг ", сподели Ангелов.

От договорите, предоставени по Закона за достъп до публичната информация, е видно, че единствено при доставките на хирургичните маски цените са над 26 000 лв. по-високи от най-ниската препоръчана цена.

От Великотърновска компания - производител не знаеха за доставката на 71 тона дезинфектанти за близо половин милион лв.. Съсобственикът на компанията Виктор Азманов съобщи, че не са правили доставки към Министерство на здравеопазването по отношение на изборите. " Ние нямаме контракти. Ние не сме правили такава доставка ", сподели Азманов.

Един от договорите е подписан от лице, което не е имало правно съображение да прави това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР