Почти 17-килограмов злокачествен тумор, който изпълвал цялата коремна кухина на

...
Почти 17-килограмов злокачествен тумор, който изпълвал цялата коремна кухина на
Коментари Харесай

17-килограмов тумор отстраниха лекарите от “Майчин дом”

Почти 17-килограмов недоброкачествен израстък, който изпълвал цялата коремна празнина на пациентка, отстраниха лекарите от СБАЛАГ “Майчин дом” през днешния ден. Жената е на 47 години от Самоков, към този момент е в устойчиво положение и с позитивна прогноза.

От екипа в състав доцент доктор Божидар Славчев, доктор Светлозар Славов и доктор Наталия Петракиева споделят, че интервенцията е доста комплицирана, заради огромния размер на тумора. Но в “Майчин дом” одобряват по няколко такива пациентки на година от цялата страна, тъй като разполагат с най-хубавите експерти и инсталация за тежки интервенции.

Вероятно дълго време пациентката е била с недоволства от последователно отичане на корема и неопределени болки. Практиката при приемане в болничното заведение и установяването на овариален израстък (тумор на яйчника) с подобен размер е да се премине към интервенция и след оперативния достъп към този момент може да се сложи окончателната диагноза и да се направи стадиране на тумора.

Злокачествените тумори имат наклонност за бърз напредък и инфилтрация на прилежащи тъкани и органи, както и за метастазиране в далечни тъкани и органи. Такъв тип израстък е евентуално гибелен.

“Туморът на пациентката през днешния ден също беше недоброкачествен, въпреки и с начална промяна, която обаче открихме чак след разсичане на кистата. Това води до позитивна прогноза за пациентката, щом по повърхността образуванието нямаше пробив на злокачествените трансформации.”, споделя доктор Славов след интервенцията.

След премахване на тумора лекарите са създали цялостна хистеректомия, с цел да лимитират шанса за други формирания.

“Подобни образования могат да се развият толкоз доста, в случай че не обърнеш внимание. Голяма част от дамите с овариални тумори мислят, че напълняват и по тази причина им е тежко и не се съветват с доктор в точния момент.”, споделя доктор Славов за симптоматиката при такива проблеми. “Туморните обединения в корема могат да се видят при профилактичен гинекологичен обзор. Понякога не може да се дефинира точко от къде е тръгнал, в случай че е доста огромен, само че несъмнено се вижда съществуването му и се минава към премахване, което може да избави живота на пациентките.”, добавя той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР