Почивката по Великден тази година ще е на цената за

...
Почивката по Великден тази година ще е на цената за
Коментари Харесай

Пригответе си 1000 лева, ако искате семейна почивка за Великден

Почивката по Великден тази година ще е на цената за уикенд престой в балнео, СПА и уелнес хотелите или в зимните курорти. Спрямо предходната година повишаването ще е приблизително с към 17%, което значи, че семейство с две деца ще би трябвало да си подготви към 1000 лв. за четири дни в планински хотел. Това предвижда проф. Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма пред Българска телеграфна агенция.

За празника българинът ще понижи количеството, само че няма да направи компромис с качеството и ще похарчи сред 15 и 30 на 100 повече, разяснява още специалистът и подсети, че единствено за кг агнешко на трапезата ще би трябвало да платим с 10 лв. повече.

2023 година е годината на интензивните туристически пътувания и Великден ще потвърди, счита Драганов. Най-голям интерес у нас има към планинските, балнео, спа и уелнес хотелите, къщите за посетители.

В чужбина за идните празници най-атрактивните дестинации ще са Турция, където се чака да има към 20 000 пътувания на сънародниците ни, както и Гърция - с към 15 000 пътувания. Останалите до 60 000 са разпределени сред страните от Европейски Съюз и отвън Общността.

По Великден у нас се чака да дойдат към 70 000 задгранични жители, главно от прилежащите ни страни - Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, сподели Драганов. Очакват се визити и от Германия, Австрия, Испания, Италия - на всички места, където сме се сродили, означи Драганов и добави, че през последните години има огромен интерес към посрещането на този празник в България.

По традиция, в морските курорти най-вече ще са румънските жители, като при хотелите, които работят целогодишно и оферират балнео, спа и улеленс, се чака 100% претовареност както от чужденци, по този начин и от българи.

Относно летния сезон, задграничните туроператори показват растеж от 20% в ранните записвания по отношение на същия интервал на предходната година, само че статистиката регистрира голям интерес към записванията в последния миг, което значи, че записванията в месеците преди самите пътувания ще надвишават 35%.

Миналата година страната е отчела доста удовлетворени туристи поради комбинацията от топло и дълго лято и при не доста високи цени на почивката. Това лято би трябвало да бъдем доста деликатни във връзка с качеството на туристическия артикул, с цел да се резервира наклонността да отчитаме удовлетворени туристи, разяснява специалистът.

България е в брошурите на огромните европейски туроператори от 2021 година с 30% по-високи цени на почивките и на тези ценови нива се предлага към този момент трета година. Това е едно от обясненията за регистрирания растеж на ранните записвания, точно поради обезпечените цени при контракти, подписани през 2021 година, означи Драганов и добави, че при покупка на почивки в самия сезон предстоящо цените ще са настоящите за Лято 2023 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР