Почитана от някои като празник и заклеймявана от други, датата

...
Почитана от някои като празник и заклеймявана от други, датата
Коментари Харесай

Историческият 10 ноември 1989 г.

Почитана от някои като празник и заклеймявана от други, датата 10 ноември 1989 година е измежду най-ключовите за новата българска история. Именно тогава Пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия гласоподава оставката на Тодор Живков като общоприет секретар.
Процесите по свалянето на Тодор Живков от власт се развиват от средата на 80-те години , когато неговият имидж стартира да пада. Той не е харесван от Михаил Горбачов, който желае отстраняването му.
В България движеща мощ на свалянето на Тодор Живков стават по този начин наречените " чавдарци ", образувани на 5 ноември 1989 година по самодейността на Добри Джуров. В групата влизат Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев. Кулминацията на събитията настава в интервала 4-10 ноември 1989 година
Първият алегоричен акт е осъществен на тържествено заседание по случай годишнината на Октомврийската гражданска война в зала " Георги Кирков " в Партийния дом. Тогава посланикът на Съюз на съветските социалистически републики в България Шарапов за първи път не загатна в своя отчет името на главата на страната, в която е упълномощен. На 7 ноември, на банкет в руското посолство, Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев желаят среща с Живков, която се състои на идващия ден. На срещата тримата желаят неговата оставка. Тодор Живков приема с ангажимента това да стане не на планувания за 10-и ноември пленум на Централен комитет, а на идващия, чиято дата тогава към момента не е избрана.
Под натиска на руския дипломат Шарапов, който прави оценка като неточност единодушието за отсрочване, “чавдарци” още веднъж желаят среща с Живков.
На срещата, състояла се на 9 ноември 1989 година, Джуров, Станишев и Йотов упорстват оставката на Тодор Живков да се реализира на сегашния, а не на идващия пленум на Централен комитет. Поставен под подобен напън Тодор Живков се съгласява да подаде оставка.
На съвещанието на Политбюро почнало в 17.00 часа на 9 ноември Тодор Живков слага въпроса за неговото освобождение от поста общоприет секретар на партията. Против неговата оставка се афишират Милко Балев и Димитър Стоянов.
На пленума на 10 ноември е гласувана оставката на Живков. На негово място е определен Петър Младенов.
Източник: " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР