Почита паметта на Света мъченица Ирина според църковния календар. На

...
Почита паметта на Света мъченица Ирина според църковния календар. На
Коментари Харесай

Почитаме Свeта мъченица Ирина

Почита паметта на Света мъченица Ирина съгласно църковния календар.

На 5 май именници са: Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо.

Преди да бъде покръстена Света мъченица Ирина е носила името Пенелопа. Тя е била щерка на знатни езичници от Магедон. Баща й построил за нея чудноват замък отвън града, надалеч от светския свят и развлечения. Наел хора да се занимават с образованието и възпитанието и. Един от тях бил християнина Апелиан. Той учил девойката на християнски полезности.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, татко й и съобщил, че й е избрал брачен партньор, за който да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал щерка му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата избавила момичето и конете побягнали към бащата. Той се убедил в правотата на щерка си и приел християнството дружно със фамилията си. Ирина почнала да приучава и други жители.

Днес да почерпят няколко красиви имена

След време в града имало нов шеф, който като схванал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Виждайки несправедливостта, народът недоволен и прогонил шефа с камъни. Властта поел сина му, който траял делото на татко си. В краката на момичето били забити пирони и в това положение била развеждана из града в големи страдания. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. От тогава народът почнал още повече да уважава девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

След време Бог изпрати на Ирина уведомление, че скороще си я прибере. Момичето, дружно с учителя си Апелиан, отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.

Света Ирина умряла при започване на II в.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР