Почистиха потопената в язовир Огоста Живовска църква Свето Вознесение господне.

...
Почистиха потопената в язовир Огоста Живовска църква Свето Вознесение господне.
Коментари Харесай

Почистиха потопената в язовир Огоста Живовска църква

Почистиха потопената в язовир " Огоста " Живовска черква " Свето Вознесение господне ". След век и половина, полуразрушеният храм към момента е реликва за жителите на две села, останали под водата.

Храмът остава финален, някъде в нищото, ту потопен във водите на големия язовир, ту извисяващ обрулен растеж на високото повече от век и половина. Дали тъй като каменните основи са строени по-здраво, или темелите са направени от твърдо дърво, само че Живовската черква и до през днешния ден, обрасла, останала без покрив, с опадала мазилка, е там, край язовир " Огоста ", отправила поглед към небесата.
Димитър Церовски: Църквата, каквато е, би трябвало съгласно мен, да бъде непокътната, въпреки че хората на днешно време много са обезверени, само че не би трябвало да се оставя просто на произвола на ориста, макар че тъкмо това е станало сега...и то от много години.
Коренът на локалните се оказва по-дълбок и по-жилав. Наследници и някогашни поданици на тогавашните села Живовци и Калиманица решили да изчистят мястото към изоставената църква " Свето Вознесение ", която още веднъж изплува от водите на язовир " Огоста ", споделя Димитър Церовски:
Димитър Церовски: Искахме да почистим, тъй като в този момент след спадането, равнището на язовира е цялостно с хора-бивши поданици на селото и освен, които идват тука, желаят да прегледат, да видят какво се вижда... и най-много за по-свободен достъп до самата черква.
Множество шубраци и дървета запълваха храмовото пространство. Ентусиастите изрязаха избуялата растителност в близост. Иванка Кръстева споделя, че наследниците, с изключение на разчистване, обмислят благоприятни условия за реституция и предпазване на храма:
Иванка Кръстева: Много ми е мъчително за тая черква, тъй като още 56-та година, когато съм била на 2 месеца, съм кръстена тука. И по този начин, постоянно пристигам с доста обич и доста пострадвам, че по този начин се разрушава. И се зарадвах доста на самодейността на Митко да почистим. И по този начин ми се ще малко повече да има угриженост, заинтригуваност за родното място. Това въпреки всичко е една реликва.
Въпреки, че повече от 50 години църквата не е настояща, към момента идват хора тук и насочат молитвите си към Бога.

Живовската черква, латинската чешма, основи на къщи и доста други остатъци от залетите от язовир " Огоста " - село Живовци и родното село на Йордан Радичков – Калиманица, станаха атракция за жителите и гостите на Монтана през последните седмици. Те се появиха след сушата и се трансфораха в място за разходка и фотоси, като досег до мистичния свят на предците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР