Почистени и възстановени са Симеоновските езера Столична община продължава рехабилитацията

...
Почистени и възстановени са Симеоновските езера Столична община продължава рехабилитацията
Коментари Харесай

Почистени и възстановени са Симеоновските езера

Почистени и възобновени са Симеоновските езера

Столична община продължава рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструктура на Витоша

Столична община продължава активността по дълготрайната Програма за рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструктура на Витоша. Днес бе показано осъщественото по разчистване и възобновяване на Симеоновските езера като част от Споразумението сред Фондация „ София – европейска столица на спорта “ и Природен парк „ Витоша “. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети мястото, където е осъществено разчистване и рехабилитация.

„ Симеоновските езера са измежду емблематичните естествени явления на Витоша и измежду най-популярните и посещавани от столичани и гостите на града. Сега те към този момент са почистени и привлекателни, това стана допустимо с помощта на дълготрайната „ Програма за Витоша “ и „ Споразумението “ за
Витоша ", сподели кметът Фандъкова. Двата документа бяха подписани на 9 юни 2020 година и по тях тече усилена активност към този момент втора година.

„ Въпреки, че Общината има дребна благосъстоятелност в планината, всяка година влагаме в това Витоша да бъде привлекателна за многото гости на естествения парк. Тази година вложихме над 160 000 лева в рехабилитация на туристическата инфраструктура, уточни също кметът. Освен изчистените от наноси Симеоновски
езера, към този момент втори сезон се прави подновяването и слагането на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което вършим дружно с Дойчин Боянов. Табелите улесняват хората в планината и ги защищава от изгубване. Възстановихме 11 чешми, навеси на спирки, заслони, публични тоалетни, следва построяването на една детска площадка в околност " Бели брези ". Така подобряваме изискванията за разходна на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша към този момент от дълго време е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са измежду зеленината, хубостите и чистия въздух на планината. Много значимо е всички да обичаме и да пазим планината, “ сподели също Йорданка Фандъкова.

„ Искам да благодаря за взаимната работа и за помощта, която ни оказва Фондация „ София – европейска столица на спорта “. През 2011 година Почистихме тези езера по Оперативна стратегия „ Околна среда “, само че в този момент успяхме още веднъж да създадем това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, осъществени бяха още доста действия по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината.
Надяваме се това съдействие в интерес на столичани и гостите на града да продължи и в бъдеще, “    заяви Наталия Илиева – зам.-директор на Природен парк „ Витоша “.

На събитието пред Симеоновските езера през днешния ден участваха още Николай Стойнев – зам.-председател на Столичния общински съвет и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „ София – европейска столица на спорта “, който осведоми за многото събития и интензивности, които се провеждат в и към планината, с цел да може повече хора да бъдат по-често измежду природата.


* * *
По Програмата за Витоша, подписаното Споразумение и по самодейност на „ София – европейска столица на спорта “ до момента в планината бяха осъществени следните действия:

- Започна изцяло премаркиране на туристически пътеки и вело трасета посредством подновяването и слагането на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Тя улеснява хората в планината и ги защищава от загубване, попадане в нежелателен или неприемлив регион, губене на ориентировка. Планираното за 2021 година маркиране на 71.2 км пешеходни направления и 100 км вело трасета към този момент е изпълнено, сега завършва активността за тази година.

- Финансирано бе възобновяване на чешми, с поддръжката на Политическа партия Витоша 11 чешми към този момент са в деяние и още веднъж се употребяват от феновете на планината.

- Стартирана бе огромна стратегия за „ Рехабилитация туристическа инфраструктура “ – до момента по нея бяха актуализирани сцената пред х. Алеко, две тоалетни на Златни мостове, построяват на заслони, възвръщат се туристически алеи, възобновяване на направления и осведомителни табели, отстраняват се трудности по пътеки и други Последните напълно актуализирани пътеки са Златни мостове – Кумата и Златни мостове – хижа Момина канара.

- Почистени бяха затлачени от наноси и отпадъци езера в местността Дендрариума.

- Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина канара, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите. - по този начин хората имат по-лесен и удобен достъп за спорт и туризъм до планината.

- Бяха сменени рухналите заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца.

- Стартирано бе „ Възстановяване на Заслон на Комините “ – взаимно с Българска федерация алпинизъм и катерене. Дейността сега е на стадий проектирането и позициониране на този извънредно характерен и сложен обект с голямо значение за планината.

В сходство с целите на Столична община, Фондация „ София – европейска столица на спорта “ сътвори Работна група за разбор на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк " Витоша ", която към този момент трета година сплотява представители на институции, федерации и организации, свързани развиването и опазването на туристическата инфраструктура в планината.

- София – европейска столица на спорта “ провежда всяка година най-малко 20 събития в и към Витоша с цел да може повече хора да бъдат измежду природата и чистия въздух в планината. Всички действия по програмата са напълно съобразени с екологичните условия в сходни региони.

- Финансирано бе снимането на документалния филм „ Живот Без Следа - Бъдещето на природата е в наши ръце “ сбъднат от Асен Величков, Лаура Славов и Мартин Граховски. Фондацията поддържа техния план „ Паспорт за завършения “ за запазване и опознаване на Витоша посредством показване и разпространение „ Принципи на държание “ из планината.

- Фондация „ София – европейска столица на спорта “ финансира издаването на Справочник, който да сплоти и показа всички благоприятни условия за спорт, отдих и отмора в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият български планинар и учител в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в проучване и създаване на тематиката, част от активността е с благотворителна и обществена ангажираност. Книгата е неповторима с информацията, която дава на туристи, спортисти, клубове и гости, за първи път на едно място са събрани всички нужни данни, направления, техники, логаритми, пътеки – цялата богата палитра от познания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.

- В ход е подготовката за отделяне на „ Маутинбайк зона “ и „ Сноуфън зона “ за най-малките в местността Меча поляна край х. Алеко.

- Сключен бе Договор с туристическо сдружение „ Бояна “ за целогодишно поддържане на туристическите пътеки и заслони.

- Съвместно с НСА и Политическа партия Витоша бе инициирано организирането на „ Споделени игри “, в които възпитаници и младежи подкрепят хората със специфични потребности в желанието им да спортуват и да живеят интензивно. Вече четвърта година събитието събира стотици деца през юни на Витоша.

- Осигурено бе снимането на придобилия в следствие голяма известност документален филм „ Един ден на Витоша ” - той спомогна за набиране на средства за създаване на площадки със сетове за спорт за хора в неравностойно състояние на Игликина поляна.

- Фондацията подкрепя финансово с над 10 000 лева самодейност „ Витоша – налична за всички “. По тази стратегия бяха обезпечени нови профилирани уреди и люлка за хора със характерни потребности на Игликина поляна.

- В момента се създава 20-минутен образователен филм от „ Споделените игри “. Всеки шеф на учебно заведение в София ще получи на специфична гала по едно копие от творбата. Така филмът ще бъде възложен и презентиран във всички столични учебни заведения, с цел да се образува у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в актуалното общество.

- Заедно с всички федерации, клубове и сдружения ползващи Витоша, бе осъществено райониране на планината по зони за спорт, което по-късно бе предоставено на подготвящите новия Устройствен проект.

- Вече е квалифицирано и Споразумение с Югозападно Държавно дружество за рехабилитация и възобновяване на туристическа инфраструктура.

- „ София – европейска столица на спорта “ обособи и пусна в деяние първата на Витоша „ Шейни зона “. Тя работи към този момент две зими до х. Алеко със особено обезпечен от Фондацията човек по поддръжката и аниматори всеки уикенд с хубаво време.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР