Почина Стивън Хокинг. Най-голямата звезда на съвременната наука, прикован от

...
Почина Стивън Хокинг. Най-голямата звезда на съвременната наука, прикован от
Коментари Харесай

Какво наследство остави след себе си Стивън Хокинг

Почина Стивън Хокинг. Най-голямата звезда на актуалната просвета, прикрепен от 5 десетилетия в инвалидна количка, създател на няколко книги, притежател на десетки награди. Отиде си в деня, в който е роден Айнщайн - мнозина сравняваха приноса му към науката точно с него. Британският академик е умрял тази заран в дома си в Кембридж на 76 години.

Остават ви 2 години живот - чува 21-годишният теоретичен откривател в Кембридж Стивън Хокинг. Диагнозата е амиотрофична латерална склероза, нелечимо заболяване, водещо до парализа и гибел. " Помислих си, че животът ми е приключил ", написа по-късно ученият.

Животът му е знамение, опровергаване на медицината, доказателство за силата на духа. Личност с неподражаема сила, кураж и възприятие за комизъм. С тяло, приковано от заболяването и разум, бродещ в необятната галактика.

Превръща се в звезда с публикуването на книгата " Кратка история на времето ". " Исках да напиша книга, която да се продава на щандовете по летищата ", споделя Хокинг. За да е сигурен, че квантовата доктрина е показана разбираемо, чете черновата на медицинските сестри, които се грижат за него. Мнозина са чели популярното ѝ начало за света, изправен върху гърба на костенурка, само че малко на брой са стигали до края. И въпреки всичко, Хокинг съумява да накара всеобщата аудитория да се вълнува същински от науката за вселената.

Изследванията на Хокинг са учредени на теорията на относителността на Айнщайн и доктрина за обикновените частици и основават модел на вселената, учреден на две показа за време - действително - това, в което съществуваме и мислено.
До огромна степен би трябвало да се опираме на хубостта и последователността на математиката, с цел да открием окончателната доктрина за всичко.
Изследва черните дупки и опциите за пътешестване във времето. Нарича компютърните вируси форма на живот, предсказва основаването на раса от човешки същества въз основата на генното инженерство, предизвестява, че дейното търсене на извънземни форми на живот може да е рисково за нас.

Жени се два пъти. Първият път за Джейн Уайлд, с която имат три деца - Робърт, Луси и Тимъти. Тя обаче понася трудно утежняването на положението му и двамата се развеждат.

Бракът с здравната сестра Илейн Мейсън също приключва с бракоразвод. Състоянието му се утежнява от ден на ден, само че Хокинг не стопира да работи и да взе участие в разнообразни планове.
Стивън Хокинг: Бях прикрепен към инвалидна количка съвсем четири десетилетия и да се нося свободно при нулева гравитация би било прелестно.
На 65 година тази негова фантазия се сбъдва по време на полет, симулиращ условия на безтегловност.

Физикът със славата на рок звезда беше ентусиазъм за милиони. Вярваше, че " Вселената не е лишена от разсъдък, само че също - от романтика и пристрастеност. " Преди да напусне своя стол и да изключи гласовия синтезатор - призна: " Беше славно да съм жив и да върша проучвания по теоретична физика. Щастлив съм, в случай че съм съдействал с нещо за разбирането на Вселената. "
 © Българска телеграфна агенция / Ian West / PA via AP
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР