Почина художникът Михалис Гарудис, потвърди за БТА неговият приятел журналистът

...
Почина художникът Михалис Гарудис, потвърди за БТА неговият приятел журналистът
Коментари Харесай

Художникът Михалис Гарудис почина от COVID-19 |

Почина художникът Михалис Гарудис, удостовери за Българска телеграфна агенция неговият другар журналистът Иван Гарелов.

На 5 октомври 2021 година изложба " Арте " в София показа юбилейна галерия живопис на Михалис Гарудис. Пред Българска телеграфна агенция Гергана Борисова от галерията изясни, че Гарудис е бил болен от COVID-19, като болестта е било намерено, откакто се е прибрал в Гърция. Тя добави, че художникът е бил доста благополучен, че е сложил изложбата, която на няколко пъти е била отлагана поради пандемията.

" Щастлив беше като пристигна тук. За страдание всичко излезе като едно прощаване с България, с приятелите, с феновете си, с всички ", добави Борисова и описа, че художникът е казвал по какъв начин всичките му другарства са тук, в България и макар че от 35 години живее в Гърция, не е съумял да сътвори такива.

Михалис Гарудис е роден на 20 януари 1940 година в село Булгаркьой в Гърция. Семейството му емигрира в България по време на Гръцката революция (1946-1949). През 1965 година Михалис Гарудис приключва компетентност " Живопис " във Висшия институт за изобразителни изкуства " Николай Павлович " (дн. Национална художествена академия) при проф. Илия Петров.

В началото на кариерата си той основава натюрморти, морски пейзажи, фигурални композиции с поетични и метафизичен послания. По-късно той стартира да работи и в региона на монументалната пластика и керамиката. Първата независима галерия на Михалис Гарудис е през 1971 година в изложба " Райко Алексиев " в София. В традициите на българското изкуство името на художника се свързва с хиперреализма в живописта.

От 1986 година Михалис Гарудис живее и работи в Солун, Гърция. Картини на художника са владеене на задгранични музеи и галерии в редица европейски градове и в Азия и Съединени американски щати. Частни колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция и България имат негови композиции.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР