Почина фронтменът на легендарната унгарска група "Омега" Янош Кобор, предаде

...
Почина фронтменът на легендарната унгарска група "Омега" Янош Кобор, предаде
Коментари Харесай

Фронтменът на унгарската група Омега почина

Почина фронтменът на именитата унгарска група "Омега " Янош Кобор, съобщи Българска национална телевизия.

Той изпя безсмъртната ария "Момичето с бисерните коси " - международен шлагер към този момент 50 години.

Кобор е създател на бандата през 1962 година дружно с Йожеф Лаукс и пианиста Ласло Бенкьо, който умря предходната година.

Първоначално "Омега " свирят кавъри на английски и американски рокпарчета. През 1967 в състава се включват Тамаш Михай - бас китара и Габор Пресер на клавишните.

През 1971 година Йожеф Лаукс и Габор Пресер напущат групата, с цел да основат друга известна унгарска групировка "Локомотив ГТ ". Към "Омега " се причислява барабанистът Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата резервира непрекъснатия си състав за повече от 30 години.

През 1969 издават и първия си албум с авторски песни "10 000 lépés " ( "10 000 стъпки "). В него е включена и най-известната им ария "Gyöngyhajú lány " ( "Момичето с бисерните коси "), изключително фамозна с това, че нейната мелодия е употребена от Scorpions в песента "White Dove ", която се трансформира и в един от най-големите шлагери на немските величия.

В български вид мелодията звучи и в известния попфолк казармен химн "Батальонът се строява " в осъществяване на "Южен вятър ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР