Почина 110-годишната баба Нурие, която се смята, че е най-дълголетната

...
Почина 110-годишната баба Нурие, която се смята, че е най-дълголетната
Коментари Харесай

Почина 110-годишната баба Нурие - най-възрастната българка

Почина 110-годишната баба Нурие, която се счита, че е най-дълголетната ни сънародничка, написа smolyanpress.net.

Родопчанката е родена на 12 октомври 1912 година На 12 януари т.г. тя издъхва измежду околните си в маданското село Средногорци.

„ Два-три месеца преди да почине не беше към този момент добре, загуби диалект, другояче до тогава беше с акъла си и говореше. Но изнемощя, отиде си от напреднала възраст, това са доста години и доста сложен живот е водела “, сподели синът ѝ, 81-годишният Рамадан Дерменджиев.

Баба Нурие до 80-годишната си възраст била доста здрава. След това последвали три леки инсулта, претърпяла интервенции на жлъчка и на 105-годишна възраст – на око, само че траяла да е витална. Рамадан е най-голямото от шестте ѝ деца, които отгледала съвсем сама.

Баба Нурие има трима сина и три дъщери. Преди година умрял междинният ѝ наследник, само че не ѝ споделили, с цел да не се разстройства. Съпругът ѝ Реджеп умрял през 1952 година, от силикоза, на едвам 36-годишна възраст. Тогава живеели в обезлюденото в този момент село Рустан.

Нурие цялостен живот работила тютюн, гледала картофи и боб, крава. Пенсионирала се като аграрни производител. Винаги готвела с домашно масло, вместо с олио. Имала обаче режим, следобяд си взимала сънливост. И не се ядосвала постоянно, в никакъв случай не е пушила или пила алкохол.

Баба Нурие има 14 внуци и 22 праправнуци и 6-7 прапраравнуци.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР