Почетно консулство ще представлява интересите на Република България на индонезийския

...
Почетно консулство ще представлява интересите на Република България на индонезийския
Коментари Харесай

България и Индонезия се споразумяха на остров Бали да бъде открито почетно консулство

Почетно консулство ще съставлява ползите на Република България на индонезийския остров Бали, който става все по-посещавано място от наши туристи.

За това се договориха в Монреал външните министри на България и Индонезия Екатерина Захариева и Рътно Марсуди, оповестиха от пресцентъра на външното министерство.

Индонезия към този момент има двама почетни консули в България. Към септември 2018 година на заключителен стадий е даването на единодушие на българската страна за назначение на трети почетен консул у нас.

Последният случай, при който се наложи България да се намеси интензивно с консулска поддръжка на няколко десетки наши сънародници в Бали, бе при изригването на вулкана Агунг. Тогава координацията бе поета от спешен щаб в посолството ни в Джакарта в подпомагане с консулските служби на други страни от Европейски Съюз, намиращи се на остров Бали.

“Откриването на почетно консулство ще помогне да реагираме по-адекватно при такива ситуации”, съобщи българският външен министър.

“Поздравления за сполучливото председателство на Съвета на ЕС”, обърна се министър Марсуди към Захариева.

Ръководителката на българската дипломация благодари за високата оценка и показа главните външнополитически достижение на Българското председателство.

Захариева и Марсуди разискаха редица настоящи въпроси от интернационалния дневен ред, измежду които Близкоизточния кротичък развой, миграцията и битката с радикализацията. Индонезия е най-голямата ислямска страна в света. 87 на 100 от нейното 262-милионно население изповядват исляма. През 2014 година Индонезия осъжда остро ИДИЛ и не разрешава разпространението на нейната идеология на територията на страната.

Външните министри на България и Индонезия установяваха, че макар позитивната наклонност в стокообмена, капацитетът на двете страни допуска доста по-значително нарастване на търговията.

За 2017 година двустранната търговия възлиза на 58.1 млн. щатски $, от които 19.2 млн. експорт и 38.9 млн. импорт. Индонезия е най-голямата стопанска система в Югоизточна Азия (АСЕАН) и 16-та в света. Член е на Г20.

Дипломатическите връзки сред България и Индонезия са открити на 20 септември 1956 година Българското посолство в Джакарта през днешния ден действа като районен център. Посланикът на България в Индонезия се акредитира и за Сингапур, Малайзия, Бруней и АСЕАН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР