Победителите в състезанието за Европейските награди за наследство за 2022

...
Победителите в състезанието за Европейските награди за наследство за 2022
Коментари Харесай

"Реките на София" с една от петте Европейски награди за наследство

Победителите в надпреварата за Европейските награди за завещание за 2022 година на „ Европа Ностра “ – най-високото отличие на Стария континент в тази област, бяха тържествено празнувани в Държавната опера в Прага нощес. На нея участваха Мария Габриел – европейски комисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, Мартин Бакса – министър на културата на Чешката република и настоящ ръководител на Съвета на министрите на Европейски Съюз, отговарящ за културата, както и Херман Парцингер – изпълнителен президент на „ Европа Ностра “. Церемонията бе кулминационна точка на Европейската среща на Върха за културното завещание 2022, която се организира в Прага до през днешния ден като част от формалната стратегия на чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз.

По време на церемонията висшите представители на Европейската комисия и „ Европа Ностра “ публично показаха петимата лауреати на Голямата премия, които бяха оповестени при започване на месеца, а министър Мартин Бакса показа носителя на Наградата на публиката. Тези спечелили бяха определени всред тазгодишните 30 изключителни достижения в региона на наследството от 18 европейски страни.

Носител на Голямата премия за обществено доближаване и благоденствие е българският план „ Реките на София “ на арт група „ Колективът “, чието второ издание се състоя в началото на септември. Чрез краткотрайни архитектурни намеси, забавни културни и просветителни събития тази самодейност за първи път от 80 години насам трансформира изкуствените речни корита на София в публично налични пространства. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР