Победата на партията на новия президент на Украйна Владимир Зеленски

...
Победата на партията на новия президент на Украйна Владимир Зеленски
Коментари Харесай

Зеленски печели и парламента в Украйна - какво предстои?

Победата на партията на новия президент на Украйна Владимир Зеленски в предварителните парламентарни избори в Украйна към момента не води до изясненост кой ще е новият министър председател на страната.
Дмитрий Разумков, водач на " Слуга на народа " (бел. ред. - по този начин се споделя партията на Зеленски, по името на едноименния сериал, с който той нашумя в Украйна), съобщи, че към този момент не може да заяви името на бъдещия министър председател, съобщи БГНЕС.
" Министърът на вътрешните работи се предлага от премиера. Премиерът ще бъде определен от коалиция. Коалицията ще бъде образувана след сформирането на новата Върховна рада. Смятам, че малко би трябвало да се изчака. Засега не мога да кажа, кой ще бъде министър председател ", сподели Разумков на брифинг в изборния щаб на партията.
По-рано Зеленски е казвал, че министър председателят би трябвало да бъде нов човек с икономическо обучение.
Според неокончателните резултати в новия украински парламент (Върховната рада) влизат пет партии. Води " Слуга на народа " на Зеленски с 43,9%, следва я " Опозиционна платформа - За живот " с 11,5%. На трето място е партията " Европейска взаимност " на някогашния президент Петро Порошенко, която събира 8,9%.
Зеленски съобщи, че съществени цели при новото държавно управление ще бъдат слагане завършек на войната в източните региони на страната и битката с корупцията. Той също по този начин сподели, че в този момент, след вота, ще назначи нов основен прокурор. " Ще се занимаем с този развой, ще се появи държавно управление, ще се появи и нов основен прокурор ", сподели Зеленски в отговор на въпроси. От " Слуга на народа " поддържат и анулация на депутатския имунитет.
" Убеден съм, че този парламент ще гласоподава за смяна на конституцията, тъй като остарялата плоча, че ще снемем депутатския имунитет не през днешния ден, а за идващите депутати, към този момент няма да мине. Партията " Слуга на народа " в цялостния си състав ще гласоподава за това, убеден съм, че ще се намерят и други депутати, които ще гласоподават за това ", разяснява Разумков.
След разгласяването на предварителните резултати Юрий Бойко, водачът на втората в конкуренцията партия " Опозиционна платформа – За живот ", съобщи, че Украйна ще се промени и ще се върне на пътя към мира.
Бившият президент Петро Порошенко пък съобщи, че неговата партия " Европейска взаимност " е подготвена да сплоти силите си в новия парламент с всички политически сили, които поддържат европейския курс на страната. " Готови сме както за стратегическо, по този начин и за ситуационно съдействие с всички, които поддържат курса към пълноправно участие в Европейския съюз и НАТО ", съобщи Порошенко в щаба на партията си. При това той акцентира, че счита за " идейно близка " партията на Святослав Вакарчук " Глас ". Припомняме, че Вакарчук е рок музикант.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР