По закон омбудсманът на България не може да присъства навсякъде,

По закон омбудсманът на България не може да присъства навсякъде, ...

Омбудсманът не може да присъства навсякъде, обяви Валери Симеонов.По закон омбудсманът на България не може да присъства навсякъде, където пожелае, а само след покана. Това обясни пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов, който вчера прикани Мая Манолова да напусне заседанието на тристранния съвет за сътрудничество след като никой от членовете му не одобри присъствието й там.

Един по един съм ги питал дали някой я е поканил и нямах избор като председател освен да я поканя да излезе, обясни Симеонов като подчерта, че на тези заседания обстановката е взривоопасна и нажежена и не знае как биха "се развили нещата", ако този въпрос не бил изчистен още в началото на заседанието. Допълни, че омбудсманът не може да участва без покана в заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност или на заседанията на парламента и др.

ТЕЛК по германски модел

На заседанието на тристранния съвет е обсъден нов модел, който да се въведе в работата на ТЕЛК. Симеонов обясни, че е ползвана герамнската практика в това отношение и 6 месеца след въвеждането й ще се направи оценка от нейния ефект. Тя предвижда процентите инвалидност от основното заболяване да не се увеличават пропорционално с всяко допълнително, а само с тези, които инвалидизират с над 50%.

Вицепремиерът обясни и че занапред съставът на тези комисии ще е на ротационен принцип, а в тях няма да влизат едни и същи лекари в предпенсионна или пенсионна възраст. Сега те били подложени на корупционен натиск и така цели села били с една и съща диагноза за инвалидност като конкретно посочи ромски села.

Всички институции прегръщат козите

В коментар на напрежението покрай избиването на животни заради чумата вицепремиерът се възмути, че всички институции се изредили да прегръщат козите и попита дали след това тези хора са минали дезинфекция, защото така се разнася заразата. Журналисти, динковци, опозиция и всякаква паплач и гмеж се въртят там, илюстрира той. Предупреди, че ако не се въведат драконовски мерки, България ще пламне от заболяването, което означава години изолация от пазарите за животинска продукция.

Според него в случая се демонстрира сиромахомилство вместо властите да въведат строг контрол докато се унищожат животните и се овладее заразата. Обяви, че е налице плахост на институциите вместо да има въоръжена полиция, масови проверки и дезинфекция.

Спасяването на редник Кирил

Най-много време от телевизионното си участие вицепремиерът отдели на възмущението си от проект, внесен от депутат на "Атака", с който се предвижда ангажиментите по приватизационни договори да важат за 5, а не за 10 г. Проектът бил допълнен от друг, който уточнявал, че измененията ще важат и за действащи договори. Симеонов посочи, че това се прави в услуга на братята Домусчиеви заради техни проблеми с ангажиментите при покупката на Български морски флот. Наскоро те загубиха дело от държавата, в резултат на което догодина ще трябва да платят 58 млн. лв. наказателна такса, защото не спазват изискването в договора за приватизация за поддържането на определен тонаж на наличните кораби. Симеонов посочи, че на председателски съвет ГЕРБ са подкрепили услужливия проект, макар, че лидерът на "Атака", чиито депутат е вносител, поискал оттеглянето му и сега депутатите от НФСБ щели да се борят срещу проекта при гледането му в пленарна зала.

Симеонов сравни ситуацията със сюжета на филма "СПасяването на редник Райън" и я определи като спасяване на редник Кирил (Домусчиев).

Източник: dnevnik.bg