По закон Консултативният съвет по национална сигурност при президента трябва

...
По закон Консултативният съвет по национална сигурност при президента трябва
Коментари Харесай

Корнелия Нинова иска да има Консултативен съвет заради Северна Македония

По закон Консултативният съвет по национална сигурност при президента би трябвало да се привиква най-малко един път на 3 месеца. Трите месеца изтекоха, тъй че има и законово съображение, а и обективно още веднъж институциите да разменят информации и да препотвърдят решението от предишния път. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова пред публицисти в коридорите на Народното събрание във връзка настояването на премиера Кирил Петков да бъде свикано съвещание на КСНС по тематиката за Северна Македония.

Преди дни президентът Румен Радев съобщи, че първо желае да чуе претекстовете на премиера, а по-късно ще реши дали да свика КСНС.

„ Докато Северна Македония не извършва изискванията по контракта с България, не трябва да се подвига ветото и да се дава ход на договарянията “, безапелационна бе Нинова.

„ За нас не е проблем, не е неприятно постоянно да има КСНС, тъй като там се събират всички парламентарно показани партии, службите, хубаво е да се обмени информация “, акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

Тя счита, че по време на съвещанието би трябвало да се разиска какво се е случило от януари, когато бе предходното съвещание на КСНС за Северна Македония, до момента.

„ И защото не виждам сериозна смяна, може би КСНС да препотвърди още веднъж решението “, акцентира Нинова.

На въпрос дали вицепремиерът счита, че България води две външни политики във връзка с РСМ – едната от съветниците на премиера, а другата от Министерство на външните работи, както преди време призна министър Теодора Генчовска, тя отговори по този начин:

„ Не, не считам. Смятам, че е „ леко пресилена “ тематиката с РСМ. Мисля, че се основава ненужно и пресилено напрежение. Никой не ни е поставял ултиматуми през юни да вдигнем ветото и да стартират договарянията, нито са поемани такива задължения “, безапелационна бе Нинова.

Според нея публичното и медийно напрежение по този въпрос е основано изкуствено.

На въпрос има ли министърът на стопанската система и вицепремиер информация дали България към този момент се е обърнала с въпрос към Европейска комисия - за какво на Гърция е било позволено заплащането към „ Газпром “ с рубли, а на нас ни бе отказано, тя уточни:

„ Знам единствено това, което и вие, защото през днешния ден нямаше Министерски съвет, ще бъде в петък. Мисля, че там ще обсъдим въпроса и господин Василев ще ни осведоми за извършеното съвещание на ECOFIN (бел.ред. Съвет по стопански и финансови въпроси) в Брюксел “.

Нинова разяснява и отстъпките от 25 ст. за литър бензин и дизел, които ще се отпускат от 1 юли при зареждане От думите й стана ясно, че Българският институт по метрология ще се включи в контрола върху отстъпките. Инсититутът по метрология е под шапката на Министерство на стопанската система и промишлеността.

„ Това е структурата, която сертифицира софтуера сред бензиностанциите и Национална агенция за приходите.

„ Вие знаете, че сред бензиностанциите и Национална агенция за приходите има непрекъсната връзка, само че в този момент би трябвало да имаме надзор върху това, което се отбелязва на фискалния бон като отстъпка и това, което стига до Национална агенция за приходите “, изясни Корнелия Нинова.

По отношение нулевото Данък добавена стойност на хляба Нинова уточни, че с изключение на цената, Министерството на стопанската система и промишлеността ще следи и за изсветляване на „ сивия бранш “.

„ В момента има сериозен % „ сив бранш “ в производството и търговията с самун. Нулевото Данък добавена стойност ще донесе доизсветляване на сивия бранш. Това също е в работата на КЗП “, акцентира тя.

По думите й, в случай че не докара до понижаване на цената, нулевото Данък добавена стойност на хляба най-малко ще докара до нейното задържане, тъй като понижава индустриалните разноски за хляба.

„ Така че, най-малко в първите дни считам и прогнозите на хлебопроизводителите са, че ще докара до понижаване, по-късно, в случай че нещо се случи, са на ход контролните органи. Но сигурно ще задържи цената и няма да разреши, в случай че се вдигнат другите разноски за първични материали, за ток, за енергопотребление, да пораства по този начин стремглаво нагоре “, безапелационна бе Нинова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР