По закон електронната система за следене на количествата на лекарствата

...
По закон електронната система за следене на количествата на лекарствата
Коментари Харесай

Е-системата за следене на лекарствата ще заработи най-рано през май

По закон електронната система за следене на количествата на медикаментите у нас към този момент трябваше да съществува. Процесът обаче се бави, оповестява bTV.

Здравното министерство разгласява за публично разискване наредбата, която споделя кой, по какъв начин и в какъв период ще рапортува посредством системата количествата медикаменти по Здравна каса, които внася, продава в страната или пък изнася.

Системата ще се управлява от Агенцията по медикаментите и ще генерира лист с недостигащите у нас. За тях износът краткотрайно ще се стопира.

Обществена поръчка за създаване на системата не е оповестена. Здравните управляващи настояват, че се оправят със лични сили и изясняват, че при потребност от надграждане ще похарчат не повече от 300 000 лева

В момента системата се тества. Информация в нея би трябвало да подават всички играчи на пазара, с цел да е ясно кой какъв брой медикаменти е внесъл, продал в страната или пък изнесъл. При старта на системата ще се подават данни за шест месеца обратно, с цел да могат да се изчислят първите дефицити на лекарства.

"Ако аптеката не е разполагала със програмен продукт, тя няма по какъв начин да подаде такава информация и това може би ще е един от проблемите ", твърди Светослав Крумов от Фармацевтичния съюз.

Търговците би трябвало да са механически обезпечени, да разполагат с нужните системи и с електронен автограф. Процесът по изпращане на данните ще да бъде атоматизиран. Обмисля се по какъв начин да се унифицира информацията за медикаментите, с цел да не настане безпорядък.

"Това, което ние сигурно ще желаеме да бъде допълнено в наредбата, е отбраната на данните ", съобщи Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на БАРПТЛ.

Данните ще бъдат криптирани и достъп до тях ще имат единствено оторизирани лица с електронен автограф, твърди здравното министерство. През март и април ще бъдат провеждани проби, образования и срещи със заинтригуваните страни.

"Прозрачността, образованията, които ще бъдат направени, ще бъдат толкоз, че съгласно мен няма да се компрометира началото на въвеждането на информацията ", увери зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Системата ще проработи най-рано през май. Ще пресмята дефицита на медикаменти и всяка седмица ще генерира лист със неразрешените за експорт. Първият лист би трябвало да е подготвен най-рано в края на юли.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР