По всяка вероятност за повечето хора споменаването на плъхове навява

...
По всяка вероятност за повечето хора споменаването на плъхове навява
Коментари Харесай

Отглеждане на декоративен плъх

По всяка възможност за множеството хора споменаването на плъхове подухва асоциации с канализация, нечистотия и болести. Реално видяно, при живот в канализацията мръсотията и болестите са закономерни следствия - само че в действителност плъховете са удивително интелигентни животни, които в подобаващи условия са превъзходен домакински любим!

Видовете, които се оферират за тая цел, са плод на целенасочена селекция и се разграничават доста от свободните си събратя - по външен тип, по привички, по разсъдък и по избор за социализация с хора.

Декоративните плъхове се разделят на типове съгласно вида космена завивка. Вариациите по цвят и дължина са много и най-разнообразни - напълно къси, едноцветни, дълги и вълнисти, на петна, или пък композиция от няколко фактора. Мъжкият украсителен плъх тежи от 400 до 800 грама, женската - от 250 до 500.

Препоръчително е да отглеждате повече от един образец - плъховете са обществени животни. Освен това са способни да научават и извършват трикове, реагират на името си не по-зле от куче, привързват се към стопанина си и са способни да го разграничат измежду други хора. Ако въпреки всичко, в случай че отглеждате плъх, имайте поради, че той има потребност да се занимавате с него!

Какви са грижите за декоративния плъх? Най-добре е да вземете плъхчето в дома си, когато е на месец и половина или два - на тази възраст е, от една страна, задоволително младо, с цел да се привърже бързо и елементарно към Вас и да е податливо на образование, а въпреки това, към този момент не е подвластно от майката и е годно да се оправя независимо.

Ако не желаете две или повече плъхчета, по-добре следователно да вземете мъжки образец - те са с по-умерен характер. Женските са склонни към раздразнителност и хиперактивност, а животът без компания няма да направи нещата по-добри.

Клетка за украсителен плъх

 Декоративен плън

Идеалното жилище за декоративния плъх е клетка - не аквариум и никога кутия или сандък. Макар и декоративни, плъховете си остават гризачи - резците им порастват непрекъснато, тъй че не просто са способни да прегризат съвсем всичко с изключение на метал, камък и стъкло, ами и са принудени да го вършат - непрекъснато растящите резци би трябвало да бъдат от време на време изпилвани.

Затова в клетката би трябвало постоянно да има парче твърдо дърво, с което плъховете да държат зъбите си под надзор. Препоръчителен размер на жилището е 40х30х40 см за едно животно, и най-малко с 50% по-просторно, в случай че животните са две. Идеалната настилка за клетката са стърготините от широколистни дървета, само че може да се употребяват и нарязана на ленти мека хартия, сено или даже натурални гранули за котешка тоалетна. В клетката би трябвало да има и къщурка - скривалище, в което животното може да се усамоти.

По персонална хигиена декоративните плъхове съперничат на котките - постоянно подреждат и приглаждат козината си и се поддържат изрядно чисти. За тоалетна употребяват определен от тях сектор в клетката, което постанова периодическа замяна на настилката - в случай че животното е единствено, веднъж седмично е задоволително, само че най-добре е да преценявате съгласно съответното положение. Наличието на повечко миризма е сигнал, че подмяната е наложителна. Ако по някаква причина животното е доста изцапано, може да го почистите с влажна забрадка и малко кучешки/котешки шампоан.

Можете също и да къпете декоративния плъх - само че не по-често от един път месечно. Подсушавайте животното добре, преди да го върнете в клетката!

Уверете се, че сте разположили клетката на място без въздушни течения и директни слънчеви лъчи - декоративните плъхове са очебийно чувствителни към течение и прегряване. По тази причина не оставяйте и работещ отоплителен апарат прекомерно покрай клетката! Също по този начин имайте поради, че декоративният плъх е нощно творение - в случай че поставите клетката в стаята, в която спите, надали ще се радвате на пълностоен сън!

Хранене на украсителен плъх

 Декоративните плъхове са умни животни

Здравият плъх е скромен към храната, благоразположен към затлъстяване и податлив да преяжда - по тази причина би трябвало да бъде хранен по график - един път или два пъти на ден и с несъмнено количество. За едно денонощие декоративният плъх има потребност от към 30 грама (варира съгласно възрастта и тежестта на животното). Препоръчително е 5 до 10 грама от това количество да са зеленчуци.

Витамини, минерали, подготвени миксове от зоомагазин, артикули от скотски генезис - декоративният плъх обича разнообразната храна, а уравновесеното меню е наложително, в случай че желаете да осигурите на любимеца си оптимални условия за живот. Житни култури, твърдо сварени яйца, нарязано на дребни парченца месо и риба, ядки, самун, твърди млечни артикули - всичко това е подобаваща храна за украсителен плъх.

Добре е яйцата, месото и изобщо продуктите от скотски генезис да участват в менюто не повече от два пъти седмично. Декоративният плъх има потребност и от сол - можете да оставите малко количество в клетката. Постоянното съществуване на прясна питейна вода е наложително!

Заболявания при декоративните плъхове

Подходящото позициониране на клетката, положителната хигиена, пълноценното меню и достатъчното занимания са причина за положително здраве. За страдание, обаче гаранция и 100% отбрана против болести при декоративните плъхове няма, тъй че деликатното следене на държанието и положението на животното са част от нужните грижи.

Обичайните признаци на заболяване или проблем са: незаинтересованост, намален вкус или отвод от хранене, зле изглеждаща четина без искра, учестено, затруднено или издаващо нетипичен звук дишане, тайни от носа и очите, диария, слуз, кръв в екскрементите. Характерни за гризачите са вирусните инфекции, само че вероятни проблеми са и натравяне, и механично пострадване на храносмилателния тракт. При всички случаи слагането на диагноза е работа за експерт!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР