По всяка вероятност този парламент ще е преходен, прогнозира в

...
По всяка вероятност този парламент ще е преходен, прогнозира в
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Партиите около протеста няма да влязат в сценария за ВНС

По всяка възможност този парламент ще е временен, предвижда в изявление за БГНЕС социологът от „ Алфа рисърч “ Боряна Димитрова.

Тя разяснява думите на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, който прикани „ Слави Трифонов да поеме отговорност “, а партията му „ ИТН “ да се опита да сформира кабинет като втора политическа мощ, приемайки мандата.

„ Трудността е, че трите протестни партии („ Демократична България “, „ ИТН и „ Изправи се! Мутри вън! “ – бел. ред.) нямат болшинство в Народното събрание и ще би трябвало да потърсят поддръжка от партии, с които са декларирали, че няма да взаимодействат “, напомни социологът и добави: „ Този апел на премиера би трябвало да се чете и от такава позиция – в случай че не бъде формирано държавното управление от „ ИТН “, то виновността няма да се носи от ГЕРБ, а към този момент и от другите политически сили, които, бидейки в Народното събрание, имат споделена отговорност за ръководството. Напрежението във въздуха не се разрежда, а се сгъстява “.

За още веднъж подхваната от Бойко Борисов изразителност, че в случай че има избори, то те би трябвало да бъдат за Велико Народно заседание и смяна на Конституцията, Боряна Димитрова разяснява: „ Подобно на митингите и на позициите през есента, партиите, които са към митинга, ще се опитат да оставят този въпрос настрана, а не да влязат в сюжета за Велико Народно заседание. Защо? Защото, в случай че има единодушие по една обща и много неразбираема дефиниция – разглобяване на модела на ГЕРБ, то има прекомерно малко единодушие по това какво да се прави. Има единодушие по отрицателния дневен ред, няма единодушие по позитивния “.

Социологът разказа два възможни сюжета за дейностите на „ ИТН “, която стана втора политическа мощ в страната.

„ Единият вид е партията на Слави Трифонов да се опита да сформира държавно управление към партиите на



митинга, пробвайки се да продължи да поддържа този жар на неодобрение. Това ще е доста мъчно, в случай че влезеш в държавно управление, тъй като държавното управление би трябвало да взема решение настоящи задания и проблеми. Трудна заварка – и да поддържаш протестен капацитет, и да участваш в ръководството. Ако се поддържа отворен въпроса за референдума, може да се реализира подобен вид. Вторият вид, който също е открит, е, стъпвайки на резултатите досега, да се реши да се отиде на нови избори. И това е риск. Когато има вълна, тя нормално се качва, само че при нови избори никой не може да каже сигурно “.

Според нея фрагментарността в Народното събрание дава отговор на фрагментарността в обществото, а огромната изненада на тези избори не е просто поддръжката за партията на Слави Трифонов, а огромният ѝ мащаб.

„ Оттук нататък въпросът е: накъде? Кои са гласоподавателите, които са дали своят вот? Все още знаем малко неща, тъй като занапред се вършат разбори на вида гласоподаватели и на това кой е подкрепил Слави Трифонов. А и би трябвало да се отиде оттатък обществено демографската характерност на тези гласоподаватели и да се види какво въпреки всичко те биха желали “, счита Боряна Димитрова, съгласно която вотът за „ ИТН “ е „ стихийна готовност по един към момента неразбираем политически план “. „ Най-ясното е обликът, фигурата на Слави Трифонов “, счита анализаторът.

„ ИТН “ трансфораха референдума във връх Шипка, това е най-ценният капитал в политическата биография на партията и най-важното нещо, което са създали. Само щом влезе в Народното събрание, той ще даде в ръцете на суверена тези въпроси. Обратното, аз мисля, че той ще ги държи „ на трупчета “, тъй като това ще дава опция да поддържа силата на хората жива “, счита още Боряна Димитрова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР