По всичко си личи, че пролетта е тук. Цветята цъфтят,

...
По всичко си личи, че пролетта е тук. Цветята цъфтят,
Коментари Харесай

Пролетните суперхрани

По всичко си проличава, че пролетта е тук. Цветята цъфтят, дните са по-топли и по-дълги. А градините към този момент се пълнят със сезонни плодове и зеленчуци. Сега е точният миг, в който да помислите за вашия имунитет. За задачата ви предлагаме няколко пролетни суперхрани , с които може да си забъркате нещо вкусно и доста потребно. 

Ето го и нашият топ лист с най-хубавите храни за пролетта: 

1.  Коприва

Наричана е още царицата на пролетта.   Тя е потребна от корена до цветовете.

За тези, които не знаят листата на копривата имат кръвоспиращо и противоревматично деяние. Влияе върху обмяната на веществат и понижават кръвната захар. Това се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения в състава й. 
 коприва iStock
Прилага се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство.

В българската национална медицина копривата се употребява при ревматизъм, ускорено сърцетуптене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, зной, водянка, жълтеница, при копривна тресчица и захарен диабет.

2. Магданоз 

В българската кухня това е една от най-употребяваните подправки. Но несъмнено магданозът не би трябвало да се употребява единствено за мирис, тъй като питателните му свойства са доста повече, в сравнение с подозирате. 

Магданозът е богат на витамин С, провитамин А, бета-каротин, фолиева киселина, алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, както и желязо, калций, калий.
 магданоз iStock
Интересен е фактът, че наличието на витамин С в магданоза е три пъти по високо, в сравнение с в еквивалентното количество портокали.

Според други проучвания пък в една връзка магданоз се съдържа 1/5 от нужното за организма на ден количество желязо.

3. Череши 

Кой не обича сочните и вкусни череши, които са доста потребни за нашето здраве. Това се дължи на високите равнища на антиоксиданти. Именно те се борят със  свободните радикали и са щит за нашите кафези.
 череши iStock
Антоцианините и фибрите в черешите от своя страна са потребни за сърцето, като намаляват метаболитните рискови фактори, усъвършенстват равнищата на неприятния холестерол и глюкозния метаболизъм.

Те подобтавят и зрението. Освен това понижават възпалението и благоприятстват лекуването на подагра. 

4. Маруля

Кой не обича салата от маруля изключително напролет. Тя обезпечава на организма фибри и целулоза, като усъвършенства храносмилането.

Съдържа витамин А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк.
 маруля iStock
Най-вероятно малко хора от вас знаят, че зелената салата е богата и на тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, пантотенова киселина и холин. 

5. Глухарче 

Може да се изненадате, само че още през 1875 година е било открито, че растението е лечебно и има холеретично и холагогно деяние. Оказва се, че то работи при редица черндробни и жлъчни проблеми като предизвиква увеличение производството на жлъчка (холагоген ефект). 
 глухарче iStock
Подходящо е за тези, които имат проблем с функционалностите на черния дроб. Действа жлъчогонно, пикочогонно, противоглистно и възбужда апетита.

Доста постоянно се употребява се при кашлица, запек, екземи, водянка, подагра и заболявания на далака. Консумацията на глухарче е доста подобаваща за хора с инфектиране на червата, анемия, газове, кръвохрачене, даже и за контролиране на кръвното налягане.

6. Спанак 

Той е прочут от дълбока античност. 

В състава на спанака има фолиева киселина и витамини, които покачват равнището на хемоглобин в кръвта.
 спанак iStock
Зеленолистният зарзават съдържа желязо, витамини, минерали и протеини. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР