По всичко изглежда, че след почти година България отново ще

...
По всичко изглежда, че след почти година България отново ще
Коментари Харесай

Залогът е България

По всичко наподобява, че след съвсем година България още веднъж ще има постоянно държавно управление. В последното предаване за предишния сезон, през юли, в коментара ви споделих, че към този момент сме навлезли в исторически цикъл, в който България е обречена да бъде ръководена от обединения.

Минахме интервалите на „ спасителите “, на „ месиите “, вярата за „ твърда ръка “ и достигнахме до стадий на социална фрагментация, в която все по-малобройни и разграничени групи от нас виждат своето политическо посланичество по друг метод. 

Освен това се натрупа и много отмалялост и незаинтересованост и голямо съмнение.

Доскоро тъкмо тази коалиция изглеждаше невъзможна. Но тук се намесиха няколко фактора, които изиграха катализираща роля за нейното сближение. Само за седмица, с вербалното си отношение, президентът Радев, който намерено загатна, че се надява партиите да се провалят, в действителност тласна доста мощно Политическа партия към ГЕРБ.

А ненадейно „ прогледналият “ за потребността от интервенция „ Чисти ръце “ основен прокурор Гешев, тласна ГЕРБ към Политическа партия. Така, без да го желаят, точно президентът и основният прокурор се трансфораха в орисници за тази немислима до неотдавна коалиция. С реакциите и дейностите си те не оставиха доста пространство за политически маневри даже и след приключването на записите, които ГЕРБ реши да употребява за слагане на спомагателни условия на масата на договаряния.

Тази тяхна тактика рухна с настояването на имунитета на Бойко Борисов в сряда.

Не би трябвало да се съмняваме, че бъдещият кабинет ще има сложен живот. Той ще среща отпор и от президентството, и от останалите политически обединения в Народното събрание. Съдебната промяна е основна за неговото оцеляване.

Но тук не ни стана ясно за какво в петък скорострелно депутатите одобриха законопроект на „ Възраждане “, разделящ следствието от прокуратурата. Това значи, че прокурорите няма да имат пряк надзор върху следователите, а повдигането на обвинявания зависи точно от работата на следователите и доказателствата, които те събират.

Конюнктурна смяна ли е това или има по-дълбок план? Как се появи тъкмо в деня на оповестяване на държавното управление?

На този декор от ГЕРБ и ПП-ДБ се срещнаха с Движение за права и свободи. Те използваха срещата за сондиране на настроенията във връзка с правосъдната промяна, с цел да вкарат във формата и санкционирания от Съединени американски щати и Англия народен представител Делян Пеевски, което роди разумни въпроси измежду гласоподавателите на двете обединения в обединението на мандатоносителите...

Иначе, целите сега са ясни на всички – Шенген, еврозоната, стабилизиране на финансите на страната, за което има позитивни сигнали. Зимата беше топла и цените на силата на международните тържища спаднаха в последната половин година, което оказа помощ и на служебния кабинет да премине през този комплициран интервал без особени старания и разтърсвания. Ако евтината сила се задържи, инфлацията също ще стартира да спада. Това е по-бавен и по-сложен развой, само че няма причина да не стартира да се случва.

Няколко думи и за външнополитическия подтекст, в който се ражда това ненадейно държавно управление.

Знаете, че следва атака на украинската войска против окупираните от Русия територии. Значението на идните събития надвишава границите на Украйна. През последните 10 месеца Киев се приготвя за тази огромна интервенция. Европа изпрати оръжия и муниции, които при неуспех, могат да бъдат възобновени за сред три и пет години.

За страдание, ще е ужасно, а боевете ще наподобяват тези от Втората международна война. Залогът е толкоз висок и ще дефинира бъдещето на Украйна и позициите за бъдещите договаряния с Русия. При неуспех на офанзивата конфликтът ще замръзне. Това ще подхрани проруските настроения на континента и изключително в Източна Европа и нашия регион.

Всеобхватността на следствията от офанзивата ще засегне още по-дълбоко икономическите връзки, поддръжката за Украйна, интернационалните връзки и вътрешнополитическата обстановка в редица страни.

Това в резюме е обективният подтекст на по-голямата картина, на фона на която се развиват политическите процеси в София. Вие може да прецените дали е за положително или неприятно, само че настрана от вътрешнополитическите страсти, сега протичащото се е част от един доста по-мащабен развой, който визира цяла Европа.

Да, ние сме обречени на обединения, това ще е новата действителност. Но триумфът на тази формула напълно зависи от резултатите от тяхната работа.

А те ще бъдат забележими за всички. Много, доста скоро.

---

Бел. ред. Коментара на водещия Светослав Иванов препубликуваме от уеб страницата на бТВ. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР