По време на водените преговори между НЗОК и Българския фармацевтичен

...
По време на водените преговори между НЗОК и Българския фармацевтичен
Коментари Харесай

НЗОК: Когато аптеката не разполага с предписан продукт, фармацевтът е длъжен да го осигури до 24 часа

По време на водените договаряния сред НЗОК и Българския фармацевтичен съюз във връзка със подписване на нов контракт за разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, заплащани от НЗОК не е било реализирано единодушие единствено по два пункта. Това се споделя в позицията на Здравната каса по отношение на и опцията от 1 април пациентите да не могат да получават лекарствени артикули и произведения, реимбурсирани от Фонда.

Ето и цялостни текст на позицията на НЗОК:

По мотив излязлата в общественото пространство информация от Български фармацевтичен съюз (БФС) за хода на договарянията за подписване на нов контракт сред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Български фармацевтичен съюз (БФС), за разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, заплащани от НЗОК, Ви осведомяваме за следното:

Във връзка с приключване на контракта с Български фармацевтичен съюз (БФС) на 31.12.2022 година, от м. октомври 2022 година започнаха договаряния за правене и сключване на нови Условия и ред и контракт за разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни. Поради непостигане на единодушие срокът на контракта от 2022 година беше продължен до 31.03.2023 година с Анекс, подписан сред двете страни и обнародван в Държавен вестник на 23.12.2022 година

След среща с представители на БФС и искане от тяхна страна да продължат договарянията, Вр.И.Д. Управител на НЗОК със своя заповед от 28 февруари 2023 година разпореди ускорение на преговорния развой, като беше направен график, координиран от двете страни, за дотъкмяване на договарянията.

Представителите на НЗОК, избрани с Решение на Надзорен съвет на НЗОК и представителите на БФС, избрани с решение на Управителния съвет на БФС, организираха договаряния според направения график.

От водените договаряния и по гледище на представителите на БФС страните реализираха единодушие, че е належащо осъществяване на контроли по определяне и разпределяне на лекарствени артикули в действително време, с цел да се избегнат следващи наказания за аптеките. В тази връзка Вр.И.Д Управител на НЗОК изпрати писмо до Министерство на здравеопазването за преценка и осъществяване на същите в Национална здравноинформационна система (НЗИС) в действително време.

В хода на договарянията не се реализира единодушие по следните въпроси:

1. Искане от страна на БФС магистър-фармацевтът да може:

да отпусне по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, заплащани изпълни и отчасти от НЗОК;

да не отпусне позиция (лекарствен продукт) от предписаната от лекаря терапия.

Съгласно Наредба № 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствените артикули и в самостоятелните контракти с аптеките, когато аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, магистър-фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. Националната здравноосигурителна каса смята, че при разпределяне в аптеката на предписаните от лекаря лекарствени артикули, е належащо да се съблюдава лекарското наставление от позиция, както на типа, по този начин и на общото количество на назначената терапия. Само по този начин ще се подсигурява осъществяване на назначената лечебна скица в цялостния й тип и размер.

2. Отказ от страна на БФС за въвеждане на надзор по разпределяне и възнаграждение на лекарствените артикули, посредством подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в НЗИС, според настоящата нормативна уредба.

Чрез въвеждането на този надзор ще се реализира проследимост при отпущането на лекарствените артикули до пациента, като се подсигурява произхода им и че същите са отпуснати на съответен пациент, по този метод също по този начин ще се предотвратят възможни злоупотреби при отпущането и заплащането на лекарствените артикули.

Основна задача на НЗОК е да обезпечава и подсигурява първокласен, свободен и равнопоставен достъп на обезпечените лица до лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, заплащани изцяло или отчасти с обществени средства от НЗОК, както и бистрота при разходването им.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР