По време на Tesla AI Day 2022, който главният изпълнителен

...
По време на Tesla AI Day 2022, който главният изпълнителен
Коментари Харесай

Илон Мъск демонстрира хуманоидния робот на Tesla, който ще се предлага за по-малко от 20 000 щ. долара

По време на Tesla AI Day 2022, който основният изпълнителен шеф Елон Мъск публично назова събитие за привличане на гении, два прототипа на хуманоидния робот Optimus, условно от разнообразни генерации, се смениха на сцената в Пало Алто. Според основния изпълнителен шеф на Tesla те ще могат да се продават в милионни партиди и на цена под 20 000 щ. $.
Подобно изказване е още по-амбициозно, в случай че се има поради, че сегашната цена на хуманоидните роботи надвишава в най-хубавия случай 100 000 $. Докато Мъск съобщи, че сегашните хуманоидни роботи на конкурентните марки " нямат мозък ", Optimus се чака да бъде " най-способният робот ", задвижван от система за изкуствен интелект, която Tesla усъвършенства със своята система за автоматизирано ръководство на електрически коли.

Първият първообраз на презентацията, който нямаше външни панели на тялото, можеше да се движи по сцената на два крайници и да размахва ръце в такт с музиката, макар че Мъск в последна сметка призна, че по време на презентацията роботът за първи път е ходил по повърхността без защитни пръти. Забелязва се, че Илон Мъск е обезпокоен за способността на робота да се движи самичък в дълбочина на сцената, а ръководителят на компанията даже сепнато изяснява, че сътрудниците му не са желали да оставят прототипа, с цел да падне с лице надолу. Според Мъск прототипът на първото потомство роботи е употребявал задвижващи механизми на трети страни, само че прототипът от второ потомство към този момент е получил лични задвижващи механизми на Tesla.
 

Вторият първообраз, показан пред аудитория, беше докаран на сцената благодарение на количка, като към този момент не може да върви самичък, само че Мъск даде обещание, че роботът ще се научи да го прави след няколко седмици. Вторият първообраз имаше освен по-привлекателен външен тип, само че и ръце, които наподобяваха човешки пропорции. Роботът, окачен на опора, извършваше придвижвания освен с ръцете и главата, само че и с краката. Според Мъск този първообраз е задоволително непосредствен до серийната версия във връзка с степените на независимост на придвижване. В идеалния случай Tesla ще се опита да сътвори робот, чиито ръце имат 27 степени на придвижване, а тялото - към 28, спрямо повече от 200 при хората.

Предизвикателството пред разработчиците на Tesla в този момент е да подобрят манипулаторите, тъй че роботът да може да извършва доста задания, което ще му разреши да размени хората в избрани области на активност. Беше демонстриран и видеоклип, в който роботът от първо потомство полива цветя в офиса, реалокира кутии и повдига железни пръти в завода в Калифорния, където се създават електрическите автомобили Tesla. Зад прототипа се вижда защитно въже, което го защищава от рухване.
 

Инженерите на робота имаха за задача да основат батерия, която да се побере в тялото на му и да разреши да работи през целия ден без презареждане при номинално напрежение 52 V, като се одобри, че тя е с потенциал 2,3 kWh. Планира се масата на робота да не надвишава 73 kg. Други характерности включват напъните на Tesla да усъвършенства дизайна на робота при виртуални краш проби, които симулират рухване на робота с лице надолу. Инженерите се увериха, че структурата на робота и главните датчици и задвижващи механизми не са потърпевши и роботът е запазил своята продуктивност. В торса на робота има и бордови компютър, основан на патентован, високоинтегриран процесор на Tesla, който поддържа безжични интерфейси Wi-Fi и LTE. По време на събитието специалистите на Tesla приказваха и за градивните особености на ставите, крайниците и електромеханичните задвижвания на робота, както и за логаритмите за ръководство.
 

Традиционно Илон Мъск не можеше да избегне утопичните спекулации за светлото бъдеще, към което такива роботи биха довели цялото човечество. Според него създадените в милиони бройки роботи Tesla ще оказват помощ за построяването на общество на изобилието, в което няма да има беднотия. В същото време общественият темперамент на капитала на Tesla разрешава на обществото да управлява активността на компанията, както е уверен нейният началник. " Ако полудея, можеш да ме уволниш. Това е значимо. Може би не съм вманиачен ", изяснява Елон Мъск. Той също по този начин добави, че на позицията си в Tesla не може да прави каквото си изиска, даже и да битува такова мнение.
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР