По време на скорошно живо излъчване във Фейсбук доктор Ахмед

...
По време на скорошно живо излъчване във Фейсбук доктор Ахмед
Коментари Харесай

Египет: да могат ли жените да възстановяват девствената си ципа

По време на скорошно живо лъчение във Facebook лекар Ахмед Мамдух от водещата религиозна организация в Египет Дар ал Ифта съобщи, че хименопластиката е позволена в случаи, когато „ момиче е било изнасилено или излъгано и желае да се покае и да обърне нова страница “. Тази нова фетва - името, обещано на арабски език на юридически наставления или мнения, издадени от водещите ислямски религиозни водачи - беше оповестена на 30 август.

Девствеността – изискване за подписване на брак

Въпреки че Мамдух не даде съответни образци за рестриктивните мерки и изключенията от тях, той уточни, че „ има някои случаи, в които шериатът не разрешава да се прави процедурата за възобновяване на химена “. Решението на Мамдух е в отговор на въпрос на акушерка дали интервенцията за възобновяване на химена е позволена съгласно исляма. Думите на Мамдух незабавно провокираха остра реакция в мненията под видеото. Според критиците, хименопластиката ще направи секса отвън брака по-привлекателен за дамите, тъй като ще могат бързо да го “поправят “ преди да се омъжат. „ Има хора, които поддържат тази фетва, и други, които я считат за несъвместима с изискванията на сключването на брак “, споделя пред Дъждовни води Хабиба Абделал, сътрудничка на Института за политика на Близкия изток „ Тахрир “.

Според настоящото египетско право, тези интервенции не са противозаконни. Цената за такава операция в болница стартира от към 1200 евро. Наличието на химен към момента се счита от мнозина в Египет за знак на невинността и моралността. „ В Египет фамилната чест към момента е обвързвана с девствеността на дамите. Майките не престават да отделят доста сила, с цел да внушат на дъщерите си боязън от скъсване на химена, като ги предизвестяват да заобикалят всичко, което може да наруши целостта на тази ципа, като мастурбацията или подмиването с маркуч, което всеобщо се практикува в арабския свят “, прибавя Абделал.

Шанс за естествен живот на доста дами

Професор Амна Носеир от влиятелния университет „ Ал-Азхар “ в Кайро, който е обвързван с Дар ал-Ифта, приветства мярката. “Соченето с пръст на девойки или дами, които са били изнасилени или примамени към извънбрачен секс, е нездравословно, защото основава безнадеждност”, споделя тя. “Когато са избягвани от фамилиите или обществото, те остават без опция да търсят заслужен живот. Операцията може да им даде втори късмет и те могат да станат съпруги и майки”, изяснява още Носеир. Увеличаването на броя на нерегистрираните бракове, наречени “урфи”, са другата причина за потребността от сходно решение. Развелите се от такива бракове нямат никакво право на прехрана и постоянно прибягват до хирургия, с цел да могат да се оженят наново, без да хвърлят срамно леке върху фамилията си.

Теолозите в Египет нямат единна позиция дали дамите са морално задължени да кажат на съпрузите си, че са минали през такава интервенция. Според отговори, получени на запитвания до Дар ал Ифта, премълчаването може да спести " съществени разстройства в брачните отношения”. Според други теолози, обаче, искреността е в основата на сполучливия брак. Фетвите се издават от Дар ал Ифта. В Египет светските закони са разграничени от религиозните. Въпреки това през годините са се наложили някои фетви, които регламентират нетрадиционни тематики, като правото на мъже да пият кърма от дамите си, и бракове, които важат единствено в избрани дни от месеца. Въпреки че тези решения нямат наложителен темперамент, те постоянно са мотив за несъгласия. Университетът „ Ал-Азхар “ води акция против неконтролируемото разпространяване на фетви в Египет.

Борбата против стигмите би трябвало да продължи

Въпреки че новото решение може да се приема като триумф за дамите, то ясно показва какъв брой малко е реализирано през последните 10 години в битката за повече права на дамите в Египет. “Мисля, че това не е задоволително, защото в Египет има и други религиозни групи, които също се нуждаят от отбрана. Трябва да има ясни и подробни закони и политики за отбрана на египетските дами, без значение от тяхната религиозна принадлежност “, сподели Хабиба Абделал пред Дъждовни води. Тя се надява, че египетското общество дружно ще работи за смяна на отношението към правата на дамите. „ Вярвам, че тази фетва е положително начало за основаване на повече благоприятни условия за дамите и обезпечаване на достъп до медицински услуги и поддръжка, от която се нуждаят при тези интервенции, както и за спиране на стигмата и срама към тях “, споделя тя.

Автор: Дженифър Холайс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР