По време на разкопките на могилата Тепебаг, разположена в центъра

...
По време на разкопките на могилата Тепебаг, разположена в центъра
Коментари Харесай

3800 -годишно чудо в Турция

По време на разкопките на могилата Тепебаг, ситуирана в центъра на провинция Адана в средиземноморския район на Турция, е открит цилиндричен щемпел на 3800 години. Могилата се намира на същото място, на което се приказва за нея в хетските писмени източници.

Предишни разкопки в могилата Тепебаг, която в древността е била ситуирана на значими търговски пътища, разкриват останките на асирийски замък от 7 век пр.н.е. Освен това в същия пласт е открит египетски щемпел също от 7 век пр.н.е.

Цилиндричният щемпел е дребен прободен предмет като дълго кръгло мънисто с йероглифи или фигуративни подиуми, или и двете, изрязани обратно и окачени на въжета от нишки или кожа.

Според някои източници цилиндричните печати са изобретени към 3500 година пр.н.е. в Близкия изток. Други източници обаче датират най-ранните цилиндрични печати в доста по-ранен интервал, късния неолит (7600-6000 година пр.н.е.), стотици години преди изобретяването на писмеността.

Цилиндричните печати са били повсеместни в античния Близък изток и остават неповторим запис на хората от онази ера. Всеки щемпел е принадлежал на един човек и нормално е бил нанизан на огърлица или гривна.

Клинописът е бил употребен за публични отчети, държавни и теологични изказвания и за необятна гама от кореспонденции. Почти всички тези документи изискват формален „ автограф “ с отпечатък от цилиндричен щемпел. Когато се изисква автограф, печатът се отстранява и се навива върху еластичен глинен документ, оставяйки гравираните изображения на гърба в позитивен отпечатък.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР