По време на разкопки на обект в североизточна Йордания археолози

...
По време на разкопки на обект в североизточна Йордания археолози
Коментари Харесай

Археолози откриха хляб, който предшества земеделието с 4 000 г.

По време на разкопки на обект в североизточна Йордания археолози са разкрили овъглените останки от плосък самун, изпечен от ловци-събирачи преди 14 400 години.

Това е най-старото директно доказателство за самун, намирано до момента, като то предшества зараждането на земеделието най-малко с 4 000 години, написа profit.bg. Откритието допуска, че производството на самун от диви зърнени храни може да е насърчило обществото на ловците-събирачи да отглежда зърнени култури и по този метод да е асъдействало за аграрната гражданска война през Неолитния интервал.

Екип учени от Университета на Копенхаген, Университетския лицей в Лондон и Кеймбриджкия университет са анализирали овъглените останки от археологически обект от Натуфийската просвета на 14 400 години, който се намира в Черната пустиня в североизточна Йордания. Резултатите съставляват най-ранното емпирично доказателство за производството на самун:

“Наличието на стотици овъглени останки от храна в пещите в обекта Шубайка 1 е извънредно изобретение и ни даде опцията да проучваме хранителни практики на 14 000 години. 24-те остатъка от храна, оценени в това изследване, демонстрират, че дивите предшественици на домашните зърнени култури като ечемик, лимец и овес са били пресявани, смилани и омесвани преди да бъдат готвени. Остатъците са доста сходни с тези от безквасни хлябове в няколко Неолитни и римски обекти в Европа и Турция. Така знаем, че сходни с хляба артикули са се правели доста преди развиването на земеделието. Следващата стъпка е да оценим дали производството и потреблението на самун са повлияли на заражденето на развъждането на растения, ” споделя Амая Аранз Отагуй от Университета в Копенхаген.

“Натуфийските ловци-събирачи са изключително забавни за нас, тъй като те са живели в един временен интервал, когато хората стартират да водят по-заседнал метод на живот, а хранитлените им привички стартират да се трансформират. Плоският самун, открит в Шубайка 1, е най-ранното доказателство за производството на самун и демонстрира, че печенето е било прилагано още преди да се отглеждат насаждения. Тези доказателства удостоверяват някои от нашите хрумвания. Ранното и извънредно времеемко произвеждане на самун от диви култури може би е било един от моторите зад последвалата земеделска гражданска война, при която дивите култури са били култивирани за обезпечаване на по-удобни източници на храна ”, изяснява археологът от Университета на Копенхаген Тобиас Рихтер, който управлява разкопките в Шубайка 1.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР