По време на работното си посещение по Черноморието служебният министър

...
По време на работното си посещение по Черноморието служебният министър
Коментари Харесай

Министър Димитров: Запазването на 9% ДДС за ресторантьорите е мярка срещу сивата икономика

По време на работното си посещаване по Черноморието служебният министър доктор Илин Димитров изрази мнение, че запазването на ниската ставка от 9 % Данък добавена стойност за ресторантьорите е метод да бъдат нараснали заплатите в туризма. По думите му те са ниски от доста време и с цел да бъдат нараснали, е належащо да се подхващат ограничения против сивата стопанска система.

" 9-те % Данък добавена стойност за ресторантьорите е тъкмо такава мярка - тя бори сивата стопанска система и оказва помощ на заведенията за хранене да излязат на ярко. Така че запазването й в дълготраен проект е основно. "

С тези думи министърът на туризма доктор Илин Димитров разяснява оповестените данни на Националния статистически институт за наетите лица и междинната работна заплата за второто тримесечие на 2022 година, съгласно които най-ниска е междинната брутна месечна заплата в областта на хотелиерството и ресторантьорството.

По време на работното си посещаване по Северното Черноморие служебният министър на туризма посети региона на свлачището наоколо до плаж „ Моби Дик " сред Албена и Балчик, което унищожи плажен ресторант и затрупа двамата му наематели. Заедно с регионалния шеф на Област Добрич - Здравко Здравков те отидоха до мястото, с цел да се срещнат на място със обстановката и с подхванатите ограничения.

„ Свлачището е реалност. За благополучие, то не е довело до жертви. Пострадалите, както разбрах, са постоянни и им поисквам бързо излекуване, " сподели министър Димитров. „ Спряно е придвижването на коли, уповавам се да не продължава дълго процесът. Доколкото разбрах от регионалния шеф, работи се по отстраняването на последствията и се надявам в най-бързи периоди регионът да бъде преведен в естествен тип ", добави министър Илин Димитров.

Свлачището не е на територията на курортния комплекс Албена, не заплашва живота на плажуващите и не образува дискомфорт, защото не е навлязло на територията на плажа, акцентира министърът.

" Свлачищата сигурно са противен феномен. Те са доста - това са особеностите на нашата плажна линия. Но те изискват сериозен финансов запас и обмисляне и не мисля, че това може да се получи в тези три месеца на служебното държавно управление. Факт е обаче, че с цел да имаме първокласен туризъм, би трябвало да имаме добре укрепен и благоустроен бряг ", сподели министър Димитров.

По думите му за отстраняването им се желае сериозен финансов запас и обмисляне, което не може да се случи в късия небосвод на служебното държавно управление. Но е реалност, че с цел да имаме първокласен туризъм, би трябвало да имаме укрепен и благоустроен бряг, заключи министър Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР