По време на презентация пред потенциалните инвеститори изпълнителният директор на

...
По време на презентация пред потенциалните инвеститори изпълнителният директор на
Коментари Харесай

Публичното предлагане на "Градус" оправда очакванията за успех

По време на презентация пред евентуалните вложители изпълнителният шеф на компанията Ангел Ангелов изрази очаквания, че като акционери в " Градус " ще влязат както ритейл играчи, по този начин и чужестранни вложители

© Надежда Чипева Още по тематиката
Как да хвана " Градус " -а на борсата

Публичното предложение на акциите на производителя на пилешко месо стартира на 18 юни. Какво би трябвало да се знае и по какъв начин всеки, който желае, може да взе участие
8 юни 2018
Заявеният прелиминарен интерес за акции на " Градус " е за най-малко 65 млн. лева

По проект предлагането би трябвало да стартира на 18 юни на фондовата борса
1 юни 2018
Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ
9 фев 2018 Акции за над 79 млн. лева на " Градус " бяха декларирани в първия ден на първичното обществено предложение (IPO), с което предлагането се смята за сполучливо. Записани са близо 44 млн. акции от препоръчаните 55.5 млн., като цената на отрязване е 1.80 лева за лот, колкото беше минимално избраната в диапазона до 2.35 лева Процедурата продължава и на следващия ден, а до края на седмицата, когато записаните акции би трябвало да бъдат платени, ще стане ясно каква част от новите бумаги са записани от институционални вложители и каква част са добити от самостоятелни акционери. По неофициална информация максимален дял са записали институционалните вложители, само че е имало огромен интерес от дребни инвеститори, както и такива, които за първи път вземат участие на борсата. Последното се дължи и на огромната ТВ и онлайн акция, която направи " Градус " за своето излизане на борсата.

Според упованията

С резултата от първия ден на предлагането IPO-то на " Градус " не съумява да счупи върха на борсата от 2007 година, когато ПИБ набра 107 млн. лева, само че пък е най-голямото за последните 10 години. Според пазарни анализатори този триумф може да бъде катализатор и да подтиква и други компании да употребяват борсата като място за набиране на капитал.

След като в първия ден бяха записани към 80% от препоръчани бумаги, упованията са във вторник също да има поръчки за покупки, въпреки и по-скромни. Това ще бъдат вложители, които не са съумели да се включат в тричасовия прозорец за подаване на предложения в понеделник или са предпочели да изчакат, с цел да се уверят, че IPO-то ще е сполучливо.

Според пазарни анализатори цената във втория ден на предлагането надали ще е значително друга от постигнатата в първия ден на процедурата, като на този стадий е малко евентуално да се стигне до систематизиране на спомагателните 6.6 млн. бумаги, които притежателите на " Градус " възнамеряваха да пуснат при свръхинтерес.

Плащането на декларираните бумаги би трябвало да се извърши до 2 дни след утвърдената покупка. Това значи, че в края на седмицата от компанията и мениджъра на предлагането ПФБК ще могат да разгласят каква част от новите акционери в " Градус " са институционални вложители и каква част са ритейл вложители. По предварителна информация от брокери към процедурата е имало интерес от страна на огромен брой самостоятелни играчи.

Успех за пазара

Първоначалните мнения на анализаторите са, че предлагането е сполучливо поради на застоя, в който се намира БФБ през последните месеци. Резултатът от близо 80 млн. лева се пояснява като индикативен за това, че фондовият пазар не е дребен и е задоволително зрял, с цел да поддържа компании, които са задоволително забавни и перспективни.

Предлагането бе тест и за БФБ, която за пръв път задейства специфичния IPO-сегмент за компания- дебютант на борсата. Нямаше данни за механически пречки, които да попречат на приемането на поръчките за покупки. " Радваме се, че вложителите демонстрираха доверие ", разяснява изпълнителният шеф на БФБ Иван Такев в прессъобщение и показва вяра, че образецът на " Градус " ще бъде последван и от други компании, които да набират средства посредством финансовия пазар, с цел да влагат в своя напредък и развиване.

" Градус " е компания, профилирана в произвеждане на разплодни яйца, пилешко месо и артикули от месо. Тя е измежду водачите в секторите, в които оперира и има капиталова стратегия, за която разчита на поддръжка от вложителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР