По време на посещение във варненската УМБАЛ "Света Марина" министърът

...
По време на посещение във варненската УМБАЛ "Света Марина" министърът
Коментари Харесай

Дълговете на държавните болници - близо половин милиард

По време на посещаване във варненската УМБАЛ "Света Марина " министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев показа, че задълженията на държавните лечебни заведения у нас са близо половин милиард лв.. Цитиран от "24 часа " той добави, че 73 млн. лв. от отговорностите на Здравната каса ще бъдат погасени още тази година, а останалите ще бъдат разсрочени за идната.

"В момента се създават два разновидността за смяна на модела на ръководство в здравния бранш, следва да има и трети. Те би трябвало да са подготвени до края на май, с цел да бъдат препоръчани за публично разискване и да се вземе решение кой модел е най-подходящ ", сподели министър Ананиев без да изясни даже в какви насоки се работи. Здравният министър добави само, че във всички случаи пациентът ще има най-важната роля, а измененията би трябвало да са "без внезапни придвижвания ".

До края на тази година би трябвало да бъдат подготвени и модулите на Националната здравна осведомителна система, с цел да може следващата година да бъде оповестена публичната поръчка. Що се отнася до неосигурените пациенти, министърът счита, че би трябвало да има обществен фонд, който да поеме разноските.

Министър Ананиев акцентира, че лечебните заведения се нуждаят от рационализация и нова техника, за може българите да се лекуват у нас, без да се постанова да заплащат за скъпи интервенции в чужбина. Това щяло да "налее пари " и в нашите лечебни заведения, което пък щяло да докара до по-високи доходи. Той похвали работата и организацията в Университетската болница във Варна.

Преди броени дни собствеността на УМБАЛ "Св. Марина " в морската столица бе върната на Медицинския университет Варна. Според министърът това несъмнено е крачка напред и при всички положения още веднъж в изгода най-вече на пациентите. Освен това студентите щели да имат по-добра база за образование и научни разработки, а и щели да се усилят приходите на болничното заведение.

По данни на шефа на болничното заведение - проф. доктор Валентин Игнатов през предходната година в УМБАЛ "Св. Марина " са увеличени доста приходите, намалели са отговорностите и просрочията към снабдители за лекарства и за медицински консумативи и се е нараснала междинната брутна работна заплата. Болницата е удвоила капитала си и е завършила годината без отговорности към страната, общината и личния състав, предава още "24 часа ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР