По време на поредната вълна от коронавирус се увеличава натовареността

...
По време на поредната вълна от коронавирус се увеличава натовареността
Коментари Харесай

Терапия на отчаянието при COVID-19 - грешките при лечението може да са фатални

По време на следващата вълна от ковид се усилва натовареността на лекарите, които също вършат неточности в лекуването. Какви тъкмо са те, разказва научният помощник към Медицинския университет в Санкт Петербург и доктор по инфекциозни заболявания Оксана Станкевич. Кои са тези неточности, какви медикаменти са нужни, за какво не би трябвало да се взима антибиотик незабавно и какви препарати би трябвало да има вкъщи. 

Грешките на лекарите

На амбулаторния стадий на лекуването лекарите вършат редица неточности, чиито последствия се постанова да се лекуват в болница, а някои от тях са и необратими. Това са:

 - Предписване на огромен брой лекарства;

- Недобър мониторинг на положението на пациента;

- Липса на процедура за назначение на домашни лабораторни изследвания;

Игра на сляпо

Повечето лекари назначават медикаменти, без да са прегледали пациента. Най-лошото е, че лекарят без нужната информация не може съответно да формулира показанията за хоспитализация. 

" Често хората идват в болничното заведение, безусловно нарушавайки законите, откакто са създали проучвания в частна лаборатория, лъжейки персоналния си доктор, лъжейки лабораторията, че не е болен от КОВИД, и на личен ход - със своята кола или с такси идва в болничното заведение в тежко или приблизително тежко положение ", споделя доктор Станкевич.

Какви спомагателни проучвания са нужни

При заразяване с ковид би трябвало непрестанно да се следи сатурацията , която се мери с пулсоксиметър . Тя се мери в проценти и естествените ѝ стойности са 98-99%. (Вижте по какъв начин да и змерите вярно сатурацията в ТАЗИ СТАТИЯ )



 



При коронавирусна зараза сатурацията би трябвало да мери не по-малко от 4 пъти дневно в продължение на минимум 30 секунди.

Допълнителните проучвания, които би трябвало да назначи персоналният доктор, са рентген или скенер на бял дроб, цялостна кръвна картина и индикаторите CRP (показател за инфектиране и инфекции, реагиращ на увреждане на тъканите) и Д-димер (интензивност и темперамент на процеса на тромбообразуване). Значителното повишение на CRP стартира от 50 единици нагоре.

По стойностите на тези индикатори може да се дефинира дали пациентът е за хоспитализация, даже в случай че сатурацията не се отклонява прекомерно от нормата. 

Пример - жена на 49 години в продължение на пет дни поддържа температура над 38,5 градуса, мощна кашлица и зной. Сатурацията ѝ не пада под 95%. Кръвните индикатори демонстрират CRP 126 при норма 5. Жената вика Бърза помощ, лекарят я преслушва и не открива нищо обезпокоително, което постоянно се случва при КОВИД пневмонията. Тя нарушава карантината и благодарение на близка отива в болница, където се откриват 65% увреждане на белия дроб или трета степен на увреждане от четири. 



 



Прекалено доста медикаменти

Предписването на антибиотици и хормонална терапия преди хоспитализиране може да докара до привършване на ресурса на тези препарати, когато те фактически биха били нужни - в болничното заведение.

Неправилните медикаменти и недомислена тактичност на лекуване

Внезапно разразилата се пандемия не даде време на лекарите да се ориентират в обстановката.

Безполезните антибиотици

Една от най-честите неточности е предписването на антибиотици , тъй като те не работят на самия ковид.

Дори и без ковид, мнозина са привикнали да лекуват всичко с антибиотик, само че неуместното е, че персоналните лекари не престават да ги предписват без потребност.

Пневмониите по друг метод повреждат тъканта на белия дроб и по тази причина тактиката на лекуване би трябвало да е друга. 

Сега най-честата композиция от лекуване при ковид в домашни условия е съчетаването на азитромицин и левофлоксацин. Точно тази композиция не се предлага от Световната здравна организация. Тази композиция е токсична за сърцето и нарушава сърдечния темп.



 



Приемът на антибиотик при домашно лекуване постоянно провокира диария, а това може да докара и до затруднения, като инфектиране на дебелото черво. 

Да се излекува ковид с антибиотик, е просто невероятно! 

" От съдбовното затруднение на коронавирусната зараза - острият респираторен дистрес синдром, когато ненадейно белите дробове престават да работят и се развива дихателна непълнота - антибиотиците не избавят! ", безапелационна е Станкевич.

Дефицитът, който сътворяваме сами

От пролетта хората в суматохата си започнаха да купуват всичко, което им се струваше належащо. В началото това бяха хранителни и артикули за бита, а след това минаха към медикаментите. 



 



Такъв е казусът с дексаметазона. Още през лятото беше извършено проучване във Англия, което сподели, че назначението на дексаметазон фактически усъвършенства изхода на болестта и не разрешава развиването на тежка дихателна непълнота, само че единствено в комбиниране с кислородна терапия, която се назначава при сатурация под 95%. При липса на кислородна терапия положението не се подобрявало и даже имало наклонност към по-лошо развиване. 

При амбулаторно лекуване дексаметазонът  няма да помогне. А в случай че сте решили да го закупите " за всеки случай ", не забравяйте да си набавите и кислороден концентратор, който е много безценен. 

Време за антибиотици - по кое време е нужно

В първите дни - до 8-9 не може да става въпрос за антибиотици. В този интервал се развива коронавирусната пневмония, която не може да се спре с антибиотици.

При някои пациенти е допустима появяването на вторична бактериална пневмония. Това се случва при хора с изначално потисната имунна система, да вземем за пример при диабетици. 



 



" Когато в кръвта има доста глюкоза, бактериалната микрофлора има повече шансове да подтиква размножението на бактериите в белите дробове. За това има избрани лабораторни признаци. Не може да назначаваме антибиотици при диабет и ковид за профилактика. Защото за профилактика това няма да сработи, защото антибиотиците не предотвратяват вторичната бактериална пневмония, те единствено я лекуват ", добавя още доктор Станкевич.

За да се предотврати развиването на бактериална пневмония, би трябвало да се намали равнището на глюкозата благодарение на препарати, понижаващи равнището на захарта или инсулина под лекарски надзор.

Признаци на вторична бактериална пневмония

При вторичната бактериална пневмония анализът на кръвта ще покаже нараснало равнище на левкоцити и неутрофили. 

Може да се появят храчки, оцветени в зелено, ръждиво, с кървави жилки. 

Друг симптом на развиването на вторична бактериална пневмония е повишението на температурата до 38,5 и повече градуса на 12-14-тия ден от болестта. 

Две седмици след установяването на коронавирусната зараза и развиването на КОВИД пневмония в тъканите на белите дробове стартират промени, които са удобни за присъединението на бактерии и развиването на бактериална пневмония. 

Терапия на отчаянието

Новият вирус заблуди цялата здравна общественост, откриватели и специалисти. Какво да кажем за лекарите и фелдшерите, които идват по неотложност вкъщи. На болния се предписват азитромицин и други безполезни, ненужни и рискови препарати. 

Наистина се случва, че лекарите не знаят какво да предпишат и изписват нещо, с цел да успокоят пациента и да му дадат вяра, че ще оздравее. Не би трябвало да се не помни, че те се управляват от протоколи, утвърдени от Министерството на здравеопазването. 

Терапията против ковид в този момент



Ако е допустимо, купете пулсоксиметър и следете индикаторите на сатурацията. 

От медикаментите би трябвало да имате такива за намаление на температурата. Може да ползвате и обезболяващи (при липса на самостоятелни противопоказания).

Ако приемате противозачатъчни препарати или имате наклонност към нараснало кръвосъсирване, би трябвало да имате антикоагуланти (препарати за разреждане на кръвта, които попречват образуването на тромби).

При банкет на антикоагуланти и температуропонижаващи, помнете за отбраната на стомаха (фамотидин), с цел да избегнете кръвоизливи.

Пийте доста течности, с цел да предотвратите обезводняване и нарушение на работата на бъбреците. 

Не забравяйте, че лекарят наложително би трябвало да изясни на пациента какво и за какво му предписва.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР