По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург

...
По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург
Коментари Харесай

Елена Йончева призовава ЕП да предприеме конкретни мерки срещу реалната заплаха от нова бежанска вълна към Европа


По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург тази седмица, в наличието на Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини, се организира спор на тематика Положението в необятния район на Близкия изток, в това число рецесията в Иран, Ирак и Ливан. По време на дебата, Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, съобщи, че показва безпокойствие от зародилото напрежение от обстановката в Близкоизточния район.

„ Идвайки от България - една от първите гранични страни на Европейски Съюз по пътя на бежанските потоци, бих желала да обърна внимание на Екологичен потенциал, че ескалация на напрежението основава действителна опасност от нова бежанска вълна към Европа “, съобщи Йончева и продължи: „ Виждам заплаха в желанията на турската страна да разсели над 2 млн. арабски бежанци в кюрдските региони на Северна Сирия, където сега се организира интервенция на турската войска. Считам, че сходно заселване би трябвало да бъде реализирано единствено по свободната воля на бежанците. То не би трябвало да бъде за сметка на коренното кюрдско население”, добави евродепутатът.

Елена Йончева счита още, че една смяна на етническата карта в района, изключително при неустановения мир в Сирия, крие огромен риск за нова и дълготрайна бежанска вълна, този път от кюрдски бежанци към страните членки на Европейски Съюз. И от трибуната на Европарламента в Страсбург прикани Екологичен потенциал да предложи интернационален механизъм за мониторинг за бистрота и надзор на процеса.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР