По време на панела Югоизточна Европа, предизвикателства и перспективи на

...
По време на панела Югоизточна Европа, предизвикателства и перспективи на
Коментари Харесай

Скопие: Договорът с България е добър пример за преодоляване на пречките

По време на панела " Югоизточна Европа, провокации и вероятности " на срещата на върха в Солун през вчерашния ден македонския министър-председател, отговарящ за икономическите въпроси, Кочо Ангушев оцени, че подписаните от Северна Македония контракти с Гърция и България са добър образец за превъзмогване на откритите двустранни въпроси и в това време имат позитивен резултат върху икономическото съдействие. Според него вследствие на тези съглашения комерсиалният продан на страната с Гърция през 2018 година се е нараснал с над 20%, а с България - с над 15%.


Северна Македония остава ангажирана с промените, свързани със започването на договаряния за участие в Европейски Съюз, а Гърция ще ѝ помогне да получи дата за началото на процеса на договаряния.

Това са посланията, отправени от премиера Зоран Заев и Кочо Ангушев в първия ден на четвъртата среща на върха в Солун.

В коридорите министър председателят Заев имаше среща с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис нощес, след което той съобщи, че е убеден, че Гърция ще помогне на страната да получи дата за началото на договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Зоран Заев, министър председател на Северна Македония: Премиерът на другарската република Гърция ще се бори страната ни най-сетне да получи датата за започване на договаряния и аз съм благополучен от това.

Що се отнася до Договора от Преспа, Заев и Мицотакис се съгласиха, че използването му би трябвало да върви дружно с позитивна и предстояща динамичност, като подчертаха напъните за отваряне на нови гранични пунктове сред двете страни, които способстват за свързване сред тях и районите и основават опция за задълбочаване на икономическото съдействие. Гърция сега е вторият по величина търговски сътрудник на страната и трети по общи вложения в Северна Македония.

На срещата министър председателят Заев сподели още, че чака Мицотакис да посети страната, с цел да продължат срещите, които предизвикват връзките сред двете страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР