По време на пандемията потребителите направиха някои значителни промени в

...
По време на пандемията потребителите направиха някои значителни промени в
Коментари Харесай

Чистотата продава

По време на пандемията потребителите направиха някои обилни промени в метода си на живот. За да съумяват, бизнесите би трябвало да подобрят чистотата и хигиената на своите точки на продажби. Собствениците на магазини, които извършват обилие от ежедневни задания, може да виждат по-щастливи клиенти на касите, написа Крис Дел Гранде за Inc.

На какво марките да извърнат внимание във физическите си обекти?

Чисти порти и прозорци

Ако вратите не се управляват от датчици, потребителите би трябвало да допрян дръжките им, с цел да влязат. Ангажирането на личния състав с честата поддръжка на входа и стъклата, които хората допират десетки пъти на час, е значимо за отбраната от COVID-19.

В допълнение добре почистеният магазин е привлекателен за тези, които пазарят по-дълго. Купувачите, които са по-внимателни към детайлите, може да споделят новината за чистия ви магазин и с други хора в региона.

Чистота към касите

Това е едно от последните места, през които купувачът би трябвало да се придвижва допустимо най-безпроблемно и безвредно.

За поддържането на чисти повърхности там можете да заложите на препарати с сътрудници за битка с микробите, постоянно разчистване на лентата и гишето, щитове от плексиглас.

Освен това чиновниците, които работят с пари и кредитни карти, може да предадат избрани вируси на други хора от личния състав или на клиенти. Затова е значимо касиерите да носят ръкавици и да ги сменят през чести шпации от време.

Все по-голям брой клиенти заплащат за артикули и услуги посредством банкова карта, което им разрешава да пазарят без контакт с други хора. Осигурете им тази опция.

Почиствайте количките и кошниците

Дори и да влезе за 2-3 продукта в обекта ви, един покупател може да употребява кошница, вместо да препълва ръцете си с артикули. Уверете се, че и кошниците, и количките се дезинфекцират след всяко прилагане.

Дори едно нормално разчистване може да докара до положителни финансови резултати и повече известност за марката ви.

Крис Дел Гранде, президент и съосновател на Valued Merchant Services, за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР