По време на няколкочасовия маратон стотици малки и големи русенци

...
По време на няколкочасовия маратон стотици малки и големи русенци
Коментари Харесай

Нощ на учените 2022 в Регионална Библиотека „Любен Каравелов“

По време на няколкочасовия маратон стотици дребни и огромни русенци си избираха събития от специфичната стратегия, която продължи до 22 ч. Стартът в Библиотеката беше даден тъкмо в 17 ч. в Градинка на площад „ Александър Батенберг “ от ръководителя на РТИК Милен Добрев и кмета на Русе Пенчо Милков. На откриването дарове от Камарата получиха Яна Бориславова, Сара Вълчева и Тереза Димитрова от МГ „ Баба Тонка “, които завоюваха премия в Националния конкурс за образна творба „ Search Instagram Looking Glass “. Веднага по-късно във фоайето на ІІ етаж на културния институт доцент доктор инж. Георги Христов и студенти от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ описаха повече за водорода в ателието„ Водородът - зеленото гориво на бъдещето “. Посетителите научиха дали водородът е решението на енергийната рецесия и може ли да имаме напълно зелено гориво. Много забавна за всички беше демонстрацията по какъв начин благодарение на горивна клетка водородът се преобразува в електричество и се отделя единствено водна пара. Гвоздей на ателието беше първообраз на градски автомобил, задвижван с водород.



Творческата работилница „ Зелена просвета “ събра дребните еколози на Русе. Заедно с Вероника Димитрова - старши преподавател по „ Човекът и природата “ и „ Химия и запазване на околната среда “ в ОУ „ Иван Вазов “, те се занимаваха с по този начин наречената „ зелена “ просвета. Участниците научиха какво съставляват слънчевите панели и какво задвижваме с тях. Направиха си натурална батерия и биоразградима пластмаса и играеха научната игра „ Електричество “.

Робо фабриката събра децата на среща с роботите Марти и Финч. Техни гидове бяха Павел Горанов и Николай Господинов от екипа на русенската библиотека и обучители по роботика в съдружие „ В света на нововъведенията “.С тяхна помощ бъдещите програмисти направиха първи стъпки в света на роботиката и инженерството.

Как се снима на стъкло? Как една технология от предишното реализира изображения с високо качество и подробност? Как е изглеждал Русе в интервала сред двете международни войни? На тези въпроси отговори Йовчо Стоянов - шеф на съдружие „ РусчукБГ “, в ателието „ Стъклените фото плаки – прозорец към предишното “. Всеки искащ следи истински фотоплаки от преди 80-90 години.

Библиотечният експерт Бояна Костадинова предложения най-малките и техните придружители в работилничката„ Магическо изобразяване с магически пясък “. Знаете ли, че стъклото се прави от пясък? А знаете ли, че с пясък може да се рисува? Участниците в това ателие приложиха креативната техника за оцветяване и изобразяване с пясък. Предизвикателство за тях беше да създадат картини и на научна тема.

Много огромен интерес провокира приключението „ С куфар, книга и компас “. Заедно със Севдалина Тодорова - библиотекар експерт в библиотеката, пътешествениците обиколиха планетата за 1 час, опознаха разнообразни нации и култури от всички континенти, забавляваха се и научиха танци от далечни страни. Най-любознателните се пробваха и да пишат на някои от най-екзотичните азбучни системи.

А в градинката на площад Батенберг чак до 22 ч. доцент Лъчезар Христов от Корпуса за бързо гърмене при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ твори „ Химически чудеса “. Неговите атрактивни опити, демонстрации и опити убедиха за следващ път публиката, че химиците са повече от магьосници.

Благодарим на Русенска търговско-индустриална камара, че за следващ път си партнираме по време на този празник на науката!

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР