По време на деветмесечната операция, координирана от Европол, са иззети

...
По време на деветмесечната операция, координирана от Европол, са иззети
Коментари Харесай

ГДБОП участва в първата операция в целия ЕС срещу незаконната търговия с фалшиви облекла

По време на деветмесечната интервенция, координирана от Европол, са конфискувани съвсем 2 милиона подправени продукта за към 87 милиона евро. Извършени са 378 ареста, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .

Между март и декември 2022 година Европол координира първата интервенция в целия Европейски Съюз против противозаконната търговия с подправени дрехи, обувки и аксесоари. В интервенция Fake Star, осъществена под управлението на испанската национална полиция, взаимно с гръцката полиция и с поддръжката на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO), участваха общо 17 страни.

В хода на интервенцията националните управляващи направиха инспекции на търговски и индустриални зони, битпазари, туристически зони, хранилища, магазини и други сходни места, където би могло да бъдат продавани подправени артикули. Участващите органи направиха оперативни дейности и на пристанища, краткотрайни търговски обекти и дребни компании за дистрибуция на колета от електронна търговия.

Резултати от интервенция Fake Star в резюме:

Иззети 1 956 607 подправени облекла, обувки и облекла;

Приблизително 87 милиона евро обща стойност на арестуваните подправени стоки;

258 марки, чиито права са нарушени;

Извършени 3921 проверки;

Образувани 646 правосъдни каузи и 1311 административни дела;

Арестувани 378 души.

Спортни и първокласни артикули отпред в листата на арестуваните имитации

По време на оперативните дейности са конфискувани милиони спортни и първокласни артикули, предопределени за продажба на европейския пазар. Разследванията потвърдиха упованията, че нарушителите употребяват обществените мрежи, с цел да популяризират подправени артикули – разнообразни търговци разгласяват фотоси на налични подправени артикули, най-вече облекла и обувки, на своите бизнес страници и профили в обществените медии.

Това обаче не е нова наклонност – търговията с подправени артикули онлайн се е нараснала доста през последните няколко години. Пазарният дял на платформите за електронна търговия нараства, както и рекламите на подправени артикули в обществените медии. От друга страна, оперативните резултати сочат, че стандартните, офлайн, пазари не престават да имат значителност и заслужават вниманието на правоприлагащите органи. Конфискуваните подправени артикули са с генезис най-вече от страни отвън Европа, като Китай, Хонконг, Турция и Виетнам са преобладаващи източници. Фалшификатите са влезнали в Европейски Съюз по суша или по море. В допълнение към трафика на имитации, управляващите разкриха други незаконни действия, осъществявани от разпознатите незаконни мрежи.

Силно съдействие за усилване на битката против фалшификатите

Европол улесни обмена на информация и обезпечи оперативната съгласуваност и аналитичната поддръжка. По време на извършени дни на деяние организацията на Европейски Съюз изпрати анализатори с оглед продан в действително време и кръстосана инспекция на оперативната информация в базите данни на Европол, с цел да даде следи на проверяващите на място.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР