По време на активния летен сезон по морето и в

...
По време на активния летен сезон по морето и в
Коментари Харесай

Как да се пазим от измами с цените през лятото

По време на дейния летен сезон по морето и в планинските места за отдих нерядко се следи завишаване на цените, припомнят от Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/.

" Всички са наясно, че когато отидат на отмора, цените в курортите ще са по-високи спрямо тези в обичайно населяваните от тях места. В изискванията на пазарна стопанска система ценообразуването е свободно. Но проблем би било, в случай че информацията за по-високите цени се сервира по метод, който неприятно изненадва хората в последния миг. Това е нещо, за което ние несъмнено можем да се намесим, тъй като по закон всички търговци са длъжни правилно да афишират цените на предлаганите от тях артикули и услуги. Нашите екипи са на терен и в подготвеност да реагират при всяка неправда на пазара ", разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, представен в прессъобщение на КЗП.

Понякога в нарушаване на закона търговците афишират едни цени на етикетите върху продуктите или на щендерите наоколо до дадената стока, а на касата маркират по-високи. Това се отнася, както за продукти в промоция, по този начин и при продажбите на действителни цени.

На отмора нормално се купува най-необходимото. Затова от КЗП оферират да запомним цените на определените от нас артикули и да проследим по какъв начин се таксуват на касата. Когато обаче сме отседнали в личен парцел или на собствен непосредствен, тогава можем да напълним повече потребителската кошница. В подобен случай е задоволително да запомним цените на няколко от стоките - 2, 3 или 4, оферират от Комисията. За предпочитане е това да са най-скъпите или в случай че са промоционални - тези с най-голям % отстъпка. В случай че всяка от тях бъде маркирана на посочената в рекламата или на етикета цена, тогава вероятността и с останалите нещата да са наред, е огромна. Но в случай че има разминаване някъде, е добре да проверим още веднъж цените на всяка от стоките поотделно.

Ако на касата установим разминаване сред оповестена и приложена цена, би трябвало да настояваме стоката да ни бъде продадена на оповестената цена. В случай че търговецът откаже, не би трябвало да купуваме, поучават от КЗП. Важно е в сходни случаи да сигнализираме и в Комисията за отбрана на потребителите, с цел да бъде осъществена инспекция и при определяне на същите условия - наложена глоба. Същевременно ще можем да получим подпомагане за възобновяване на надвзетите суми, в случай че търговецът не е реагирал съответно.

Ако установим разминаването по-късно, би трябвало да се върнем в магазина и да покажем на служителя на касата или на шефа на обекта маркираното на касовия бон. Трябва да настояваме, че оповестената цена - в реклама или на етикета, е по-ниска от тази на издадената ни касова записка. Наше право е да ни възстановят разликата или да вземат назад стоката, като ни върнат парите, припомнят от КЗП.

Независимо къде продава: в стационарен магазин, в интернет, във краткотраен обект - по закон всеки търговец е задължен да показва продажната цена на стоките. Ако самата стока е прекомерно дребна, той може да сложи цената наоколо до нея, само че и тогава би трябвало да е недвусмислено за кой продукт се отнася тя. И същата тази цена би трябвало да се маркира на касата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР